Hírek

2004.11.06. 08:30

Nemzetpolitika három pilléren

Nem jelent megoldást a kettős állampolgárság a határon túli magyarságot sújtó gondokra – hangsúlyozta Kiss Péter kancelláriaminiszter Szabadkán.

T. A.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter vajdasági önkormányzati és helyi közösségi vezetők fórumán fejtette ki véleményét. Szerinte történelmi lehetőséget teremt az európai uniós csatlakozás a Kárpát-medencei magyarság egészének. A magyar kormány – igazodva a megváltozott helyzethez – új, hárompillérű nemzetpolitikát kíván építeni. A nemzetstratégia alapját a szülőföldön való boldogulás, az uniós integráció eszközével történő békés nemzeti újraegyesítés, illetve az képezi, hogy számoljuk fel az akadályokat a szomszédos országok EU-csatlakozása előtt.

Kiss Péter leszögezte: a decemberi népszavazáson a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdés alkalmatlan, arra csak alkalmatlan válasz adható. A kancelláriaminiszter szerint a kettős állampolgárság nem megoldás a határon túli magyarságot sújtó gondokra. 2007 és 2013 között 12-15 ezer milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg, ami a Kárpát-medencei magyarság egészét szolgálhatja. A pénz jelentős része uniós, illetve magyarországi forrásból, valamint működő tőkéből származik. Ekkora pénzből illik csodát tenni – hangsúlyozta Kiss Péter.

A nemzeti fejlesztési tervet 2005 nyaráig dolgozza ki a kormány a határon túli magyarság bevonásával. Nem csupán „Magyarország határáig terjedő tervről van szó, hanem olyanról, amely a magyarság egészének felemelkedését szolgálja”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!