Hírek

2004.11.20. 02:13

Nemzeti lovasprogram: egyetértés

Vendégh Zoltán

Négypárti egyetértéssel elkészült a nemzeti lovasprogram, amely hosszú távú tervezési lehetőséget biztosít a hazai lovaságazat szereplői számára.
A javaslat szerint önálló költségvetési forrást biztosítanának a végrehajtásra.

A program egy hét múlva a kormány, két hét múlva az Országgyűlés elé kerül. Az előkészítő eseti bizottság elnöke, Csontos János tegnap Bábolnán hangsúlyozta: a munkában szakértők, egyetemi tanárok is részt vettek. A nemzeti lovas-program egy kormányzati ciklusokon átívelő, hosszú távú terv. Elsődleges célja a lovas-kultúra fejlesztése, társadalmi elfogadásának növelése, illetve hagyományőrzés és vidékfejlesztés.

A rendszerváltás után mély válságba jutott a lovaságazat. Több száz ménes szűnt meg, a lóversenyzés mélypontra jutott, és a lovasturizmusban rejlő értékeket sem tudta Magyarország megfelelően hasznosítani. A bizottság ezért 400 millió forintot kér a program támogatására a jövő évi költségvetésben elkülöníteni. Szeretné, ha kijelölne a kabinet egy kormánybiztost, akinek a megvalósítás öszszehangolása és ellenőrzése lenne a feladata.

A bábolnai, szilvásváradi és mezőhegyesi ménesnek továbbra is állami tulajdonban kell maradni, mivel ugyanolyan kulturális és turisztikai értékek, mint például az egri vár, a tatai Öreg-tó vagy a Mátyás-templom. Szeretnék, ha a lovasturizmus nem csak harmadosztályú fontossággal bírna. A bizottság javaslatot tett egy önálló nemzeti lovasfesztivál megrendezésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!