Hírek

2004.11.02. 02:43

Miniszterek jönnek-mennek, csomagolnak, költözködnek

A Gyurcsány-kormány három új, vidéki miniszterének zsebében lapul egy-egy budapesti lakás kulcsa. A kutasi születésű Rácz Jenő egészségügyi miniszter és a pécsi Petrétei József igazságügy- miniszter 131 négyzetméteres lakásba költözött. A kaposvári Kolber István, a regionális és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter pedig 101 négyzetméteres ingatlanból jár majd dolgozni.

Lengyel János

Egyre kevesebb vezető él szolgálati lakásban. Már a miniszterelnökök sem költöznek: Medgyessy Péter után Gyurcsány Ferenc is marad a régi otthonában. Csak a biztonsági berendezéseket telepítik egyik helyről a másikra állami költségen. Gyurcsány megígérte, hivatali idejének lejártával megtéríti a kiadást.

A államtitkárok közül a nyíregyházi Vojnik Mária, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára egy 61, az Igazságügyi Minisztériumban dolgozó kollégája, a szombathelyi Hankó Faragó Miklós 70 négyzetméteres lakásban él. Államtitkár-helyettese, a miskolci Fazekas Judit, és a romaügyi államtitkár 81 négyzetméteres ideiglenes otthonhoz jutott a fővárosban.

A tisztséghez luxus gépkocsi is jár, sofőrrel. Ezt, a lakással ellentétben, azonban nem kell leadni a megbízatás letelte végén. A gépkocsit tetszés szerint megvásárolhatják az állami vezetők, akik igénylik. A köztársasági elnököt élete végéig megilleti a szolgálati lakás. Mádl Ferenc mandátuma jövő augusztus 4-én jár le, de vásároltak neki egy 160 négyzetméteres, társasházi ingatlant, 126 millió forintért. A szakértők a lakást közepesen drágának tartják. A lakáshoz garázs is tartozik. Mádl Ferenc felerészben tulajdonosa, ugyan egy II. kerületi, 95 négyzetméteres lakásnak. Elődje, Göncz Árpád az ugyancsak II. kerületi Vérhalom téren kapott egy 590 négyzetméteres, háromszintes villát, ahol külföldi vendégeit is fogadhatja. Ezt annak idején nem kellett megvenni, mert már a Belügyminisztérium tulajdona volt.

Az új kormány megalakulása után gyakorta költözik az egész  hivatal is. A sokat vitatott Hattyú-házban Kolber István tárca nélküli miniszter és csapata lesz a lakó. Nagy Sándor politikai államtitkár elköltözik innen, s a kancellárián kap irodát. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a Nemzeti Sporthivatal a korábbi GYISM helyén, a volt OTSH épületében, a Hold utcában marad. Göncz Kinga tárcája pedig egy korábban nem használt, Akadémia utcai ingatlant vesz birtokba.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] Petrétei József igazságügy-miniszter kozármislenyi ízléses családi házából költözött állomáshelyére
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="300"] Kolber István, a regionális és területfejlesztési tárca irányítója Kaposvárról érkezett
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="252"] Rácz Jenő egészségügyi miniszter kétszintes tágas otthonát cserélte föl 131 négyzetméterre
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="300"] A köztársasági elnököt és feleségét élete végéig megilleti a 160 négyzetméteres „szolgálati lakás”
[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!