Hírek

2004.11.12. 01:55

Mindenki mondja a magáét

Tovább tart az érvháború a kettős állampolgárságról a decemberi népszavazással kapcsolatban. A vita ma folytatódik.

Körmendi Gábor

Ellene Nemcsak a kettős állampolgársággal rendelkezők, hanem a közeli, nem magyar eltartott hozzátartozók is járulékfizetés nélkül jogosultak az egészségügyi ellátásokra Magyarországon – jelentette ki Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára.

„A népszavazás kiíratóinak és támogatóinak fogalma sincs arról, hogy mit is jelent a kettős állampolgárság. Azt sem tudják, hogy milyen tartalommal kívánják megtölteni elképzelésüket” – mondta Vadai Ágnes szocialista politikus.

Az SZDSZ szerint az állampolgárság nem nemzetiségi kérdés, hanem a politikai lojalitásé.

Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke közölte: a kormány azért terjesztette elő a szülőföldprogramot, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül is megpróbáljon javítani a határon túli magyarok helyzetén.

„Mindenkinek saját lelkiismerete szerint kell dönteni a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson” – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Mellette Lezsák Sándor arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, mondjon igent a határon túli magyarok kettős állampolgárságára december 5-én.

Tőkés László nagyváradi református püspök szerint „akik igennel szavaznak a kettős állampolgárságra, azok egyben az otthon maradásra és az autonómiára is szavaznak.

A Magyarországi Református Zsinat elnöksége körlevélben buzdít szavazásra. Arra kérik az embereket, hogy menjenek el szavazni és voksoljanak igennel a kettős állampolgárságra.

„Felkérjük a kormánypárti képviselőket – olvasható a Fidesz közleményében –, ne fenyegetőzzenek azzal, hogy a kettős állampolgárság megszavazása esetén sem fogja az Országgyűlés tavasszal megalkotni az erről szóló törvényt.”

„Igent mondunk a kettős állampolgárságot biztosító törvény megszületésére, mert az anyaország felelős a határon túl élő magyarokért” – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

A Magyarok Világszövetségének elnöke szerint a külhoni magyar útlevél jogi abszurdum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!