Hírek

2004.11.18. 05:56

Megtaláltuk Kovács hasonmását

Címkék#Vélemény

Megtaláltuk azt a 82 éves budapesti nyugdíjast, akinek a fotóját Brüsszelben mutogatják. Azt állítva, ő Kovács László, az egykori munkásőr.

Balaton Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az elhíresült fotó, amelyen Kovácsot vélték felfedezni rosszakarói
[/caption] Tegnap lapunk megtalálta Szentesi Jánost. Ez még nem lenne nagy dolog. Ha nem az ő 1969-ben készült fényképét küldték volna ki az Európai Parlamentbe. Azzal a kísérő levéllel, amelyben azt állítják: a képen Kovács László, volt külügyminiszter látható. A férfi munkásőr egyenruhában tiszteleg egy gyűlésen.

Varga Lajos, az érintett nyugdíjas veje:

–  Apósom felháborodott a kép láttán. Azt hittük, csak egy-két napig lesz téma, de nem így alakult. János bácsi büszke a múltjára, nem tagadja meg: munkásőr volt. Abban az időben nem nagyon lehetett választani. A Volán üzemmérnöke volt, attól a cégtől ment nyugdíjba – meséli.
Szentesi Jánost a Tétényi úti kórházban éppen tegnap műtötték. Betegágyáról adott a Reggelnek telefonon interjút.

– Századparancsnokként szereltem le. Nem volt szégyen munkásőrnek lenni. Másokkal ellentétben én ma sem tagadom le. Sajnálom, hogy nem a munkám miatt kerültem az újságok címlapjára.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Szentesi János: Büszkén mondhatom, nem voltam másodosztályú mérnök
[/caption]Varga Ágnestől, Szentesi János lányától megtudtuk: a család nem kívánja jogi útra terelni az ügyet. Perelhetnének, de nem látják értelmét. Azt nem értik: hogyan kerülhetett a kép az újságokba?
Lapunk megtudta, hogy valószínűleg egy volt munkásőr küldhette ki Brüsszelbe a felvételt. Akik rajta vannak, azok mind megkapták 1969-ben. Tehát az elkövető a képen van – vélik.

Kovács: Nem voltam munkásőr

Tegnap lapunknak sikerült Brüsszelben utolérni

Kovács László (65) volt külügyminisztert.

– Politikai ellenfeleinket nem hamis vádakkal kell lejáratni – mondja. – Különösen elfogadhatatlan ez nemzetközi fórumokon. Állítólag én 1956-ban önként csatlakoztam a munkásőrséghez. Akkor középiskolás diák voltam. Sem akkor, sem később nem kerültem kapcsolatba a munkásőrséggel! A kép kísérőleveléből kiderül, kik állhatnak az egész mögött. Azt írják, 1998 után én irányítottam a Fidesz elleni küzdelmet. Ez igaz. Mint az MSZP akkori elnöke, kétségkívül nagy szerepet játszottam az ellenzéki párt 2002-es vereségében. Ezt azóta sem tudják megemészteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!