Hírek

2004.11.11. 01:34

Még nyolc év után sincs vége Tocsik Márta vesszőfutásának

A jogerős ítélet ellenére továbbra is azt mondja az ügyészség, hogy Tocsik Márta nem végzett megfelelő munkát, ezért csak 380 ezer forint jár neki.

Szemán László

Felkészületlennek tűnt a tudósító számára tegnap Nagy Zsolt ügyész a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kontra ÁPV Rt. és Tocsik Márta polgári perben. Az LÜ azt szeretné, hogy a bíróság mondja ki az ÁPV Rt. és a jogásznő között nyolc(!) évvel ezelőtt kötött szerződés semmisségét.

– Az eredeti állapot helyreállítását kérem – mondta Nagy Zsolt. Szerinte a jogásznő mindössze néhány egyeztetésen vett részt, amiért kisegítő tevékenység címén 380 ezer forint jár neki, és egy fillérrel sem több. Állítását a büntetőügy egyik ítéletéből felolvasott résszel támasztotta alá. Eszerint Tocsik nem végzett munkát, nem jár neki a szerződésben kikötött bruttó 804 millió forintos sikerdíj. Az ügyész által idézetteket csak hosszas kutatómunka után sikerült megtalálnunk.

A 2002. március 18-i ítéletből származnak. Ebben a megismételt elsőfokú eljárásban négy év letöltendő börtönre ítélték a jogásznőt. Csakhogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) 2003. április 8-án jogerősen felmentette a vádak alól Tocsik Mártát. Az LB az ítélet indoklásában megállapította, hogy a jogásznő tevékenységével több mint 7,3 milliárd forint megtakarítást ért el az ÁPV Rt. számára. Tocsik 671 szerződés megkötését hozta tető alá az ÁPV Rt. és a belterületi földekben érintett önkormányzatok között. Az LB azt is kimondta, hogy a sikerdíj kikötését tartalmazó keretszerződések a díjazásra vonatkozó részükben sem voltak jogszabályellenesek. Nagy Zsolt ügyész azonban ennek ellenére tegnap továbbra is állította, hogy a jogásznő nem végzett munkát.

Csíkyné dr. Szobácsi Julianna bírónő egyébként rendre utasította az ügyészt, aki a büntetőperekben megszokott módon, ülve sorolta mondandóját. Polgári perben azonban az ügyésznek illik állva beszélni. A bírónő végül elrendelte szakértő megbízását annak megállapítására, hogy mennyit ér Tocsik munkája. A pert jövő áprilisra halasztotta. 2005-ben Tocsik Márta kálváriája immár a kilencedik évébe lép.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!