Hírek

2004.11.10. 01:53

Már egy voks is elég az érvényes szavazólaphoz

Nagy E. D.

December 5-én két kérdést olvashatnak a választópolgárok a szavazólapjukon. A kórházak magánkézbe adásáról és a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ugyanakkor két külön voksolásnak számít.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője lapunknak azt mondta: akkor is számít a voks, ha csak az egyik kérdésre válaszol a szavazó. Rytkó szerint előfordulhat, hogy az egyik kérdésben eredmény születik, a másikban viszont nem.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha legalább feleannyian elmennek voksolni, mint ahányan választásra jogosultak. Eredményt akkor is tudnak hirdetni, ha a választópolgárok negyede ugyanúgy voksol. A szavazásról minden jogosultnak meg kellett kapnia az értesítőjét. Ha nem, akkor azt szombatig jelezheti a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél. Rytkó szerint az értesítés hiánya általában be nem jelentett lakcímmel, elkeveredett borítékokkal vagy hozzáférhetetlen postaládákkal magyarázható. A népszavazás előzetes eredményei már december 5-én este ismertek lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!