Hírek

2004.11.16. 06:42

Lakópark épülhet a Délinél

A szóbeszéddel ellentétben nem költözik ki a Déli pályaudvar Kelenföldre. A MÁV valóban hasznosítani szeretné egyes ingatlanjait a Déli környékén, de ez nem érinti a személyszállítást.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="253"] Jelenleg még autók parkolnak a Déli pályaudvar rendezésére váró aluljáróban. Nemsokára pláza állhat ezen a helyen.
[/caption]A Déli pályaudvar belvárosias átalakítását tervezi a MÁV. A tervek szerint néhány vasútüzemi funkciót kitelepítenek Kelenföldre.
– A pályaudvar eladásának lehetősége már többször felmerült. Legutóbb a négyes metró építése és a kettes metró meghosszabbítása kapcsán. Az elképzeléseket a fővárosi és a kerületi önkormányzat, valamint a vasúttársaság vezetése elutasította. Ezzel cáfolta az értékesítésről szóló sajtóhíreket a MÁV fejlesztési igazgatója.

Köller László hangsúlyozta, hogy a döntés szerint a Déli még sokáig megőrzi jelenlegi funkcióját. Néhány más intézménynyel azonban kiegészül. A pályaudvar Alkotás és Mészáros utca felőli részén szeretnének ingatlanfejlesztést végrehajtani.

– Kétszintű beépítést tervezünk. Az alsó szinten a vasút helyezkedne el, felette pedig a Nyugati pályaudvaréhoz hasonló hasznosítást képzeltünk el. A beruházói érdeklődéstől függően irodaházat, bevásárlóközpontot vagy lakóépületet lehetne ott kialakítani.

A vasúttársaság még nem döntött, hogy eladja az érintett területet, vagy ingatlanfejlesztő társaság formájában maga is részt vesz a beruházásban. A MÁV módosítaná a vasúti szakaszt is. Tervezik a vágányhálózat csökkentését és befedését. Ez több, mint tízmilliárd forintos ráfordítást jelent, amelyhez még nincsenek meg a források. A fejlesztési igazgató azt ígéri, hogy másfél- két év múlva megkezdődhetnek az építési munkálatok a Délinél.

Ingatlanokból kíván pénzhez jutni a MÁV

Korszerűsíteni kívánja a MÁV Rt. a Rákosrendezői és a Józsefvárosi pályaudvart is. Az előbbiben csökkentenék az áruszállítást, így egy kisebb személy- és átmenő pályaudvarrá alakulna át.

Az ingatlan szélén kapna helyet a postacentrum. A Józsefvárosi pályaudvarról a Keletibe telepítenék át a személyfogalmat, és a konténerszállítást is megszüntetnék a VIII. kerületben. A vasúttársaság mintegy 150 ingatlan eladásával szeretné előteremteni az átépítésekhez szükséges forrásokat. Várhatóan pályázatot írnak ki az Andrássy úti vezérigazgatóság épületére is. Másfél-két milliárd forintos bevételt remélnek a hasznosításokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!