Hírek

2004.11.26. 00:40

Külvárosok Váci utcája

Üzleteket nyitnak a Józsefvárosban a kínaiak, miközben nincs engedélyük kereskedelemre. A hatóság nem tudja eldönteni: bezárják az egész területet vagy engedélyt adjanak a kereskedésre.

Izing A.–Nagy V. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nemsokára eldőlhet, bezárják-e az egészet vagy engedélyt adnak a további működésre. Addig is folyamatosan üzletelnek a környéken.
[/caption]A külváros Váci utcájában, a kis Kína Ganz-oldalán vihar előtti a csönd. A kulikocsikkal rohangáló ázsiai embereken már érezni lehet a karácsony előtti nagy roham hangulatát. A két, egymással szemben lévő piacnak nem azonos a tulajdonosa, forrásaink szerint nem is foglalkoznak egymással. A vevőket ez úgysem érdekli, az árak annál inkább. Akciós pulóver nyolcszáz forintért a Ganz-oldalon, kartondobozban, a járdára téve. Szezonjából kiment gyerekkabáton piros a felirat: SOK 1000 forint. Szólunk az árusnak, hogy nem „SOK” ezer, hanem „CSAK” ezer. Mert itt ezt úgy lehet érteni, hogy sok azért a kabátért ezer forint. Köszöni, de legyint: mindenki úgy érti, ahogy kell. Teljes a béke, dobozokon nyomják a pókert.
A raktárakban, amelyekről a vita folyik a városházán, öt plusz egy évre már 2000 euró befizetésével pavilont lehet bérelni. Vietnami és magyar nyelven írták ki. Az érintett kisemberek reményei szerint a Ganz-oldal meg fogja kapni a kereskedési engedélyt. Dupla vagy semmi típusú – gondolják. Vagy bezárják az egészet, vagy engedélyt adnak a kereskedésre is. Tudomásul kell venni – vélik a helyszínen –, hogy az ázsiai kereskedőnél a raktározás és a kereskedelem nem elválasztható. A már elkelt  elárusítóhelyeket a kapukra tett rajzokon pirossal ikszelték be, több kisáruház megkapta már az engedélyt.
A VIII. kerületi önkormányzatnál lapunk csak a sajtóreferenst tudta elérni, aki érdemben nem tudott hozzászólni a kérdéshez. A polgármester, az alpolgármester és a jegyző is házon kívül volt.

Hamisítókat fogtak

Legutóbb a kerületi rendőrség a volt Ganz épületében márkajel-hamisító szitanyomó üzemet leplezett le. Négy személy ellen indult büntetőeljárás – mondta Perlaki Attila kapitányságvezető.

Irodafoglalásról, erőszakos behatolásról nem értesültek, ilyen ügyben eddig még egyszer sem intézkedtek. A működési engedélyek kiadása, ellenőrzése a kerületi önkormányzat feladata, a rendőrség csak biztosítja a helyszínt – mondta Perlaki.

Izing A.–Nagy V. Zs. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!