Hírek

2004.11.09. 02:07

Kizárások után a frakció: Maradék Demokrata Fórum

Tegnap este nyolc fővel újjáalakult a hét tag távozása miatt feloszlott MDF-frakció. Az ügy előzménye, hogy kizárták a frakcióból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót.

Stépán Balázs

Újabb politikusok hagyták el az MDF képviselőcsoportját, miután kizárták a frakcióból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. Így nyolc képviselő tartja magát a frakcióhoz tartozónak. „Együttesen úgy döntöttünk, hogy amennyiben Lezsák Sándor és Balogh László a Magyar Demokrata Fórum frakciójából kizárásra kerül, úgy mi is kiválunk az MDF frakciójából” – állítja Ékes József. „Lezsák Sándor kizárása azt jelenti, hogy nincs szükség a rendszerváltás vezéregyéniségére.”

Ékes és Medgyasszay László – a Lakitelek munkacsoporthoz közelálló – honatyák tegnap jelentették be, hogy távoznak a MDF képviselőcsoportjából. Rajtuk kívül Csampa Zsolt, Fülöp István, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András is közölte, hogy otthagyja a Herényi Károly által vezetett képviselői csoportot. Elhatározásukat az indokolja – mondta Ékes –, hogy felháborító módon kényszerítették távozásra a pártalapító Lezsák Sándort és Balogh Lászlót.

Balogh László érdeklődésünkre elmondta, hogy méltatlannak és jogtalannak tartja az eltávolításukra vonatkozó határozatot. „Herényi az MSZP és nem az MDF frakcióvezetője, aki segédkezett a pártcsoport szétverésében.” A képviselő véleményét azzal támasztja alá, hogy a közelmúltban az MDF második kerületi szervezetét feloszlató határozatot jogellenesnek minősí- tette első fokon a bíróság, és a sárospataki szervezetet sem lehetett volna törölni a párt nyilvántartásából. Ékes elmondta, hogy sajnálatos módon a frakcióvezető „jogsértő döntéseit” a házbizottság minden esetben jóváhagyta.

Tegnap késő este döntés született arról, hogy nyolc fővel újjáalakul az MDF frakciója. Ezzel párhuzamosan a pártból is kizárták Lezsák Sándort, a párt egyik alapítóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!