Hírek

2004.11.06. 08:05

Kifutó, de márkás cikkek a kiárusítóközpontokban

Budapest határában harminc-hetven százalékkal olcsóbban vásárolhatunk kifutó adidas, Levi’s, Mustang és más, topmárkás termékeket a csütörtökön nyíló Premier Outlet Centerben.

Csanádi József

Jövő hét csütörtökén déli tizenkét órakor megnyitja kapuit Biatorbágyon a Premier Outlet Center, az M1-es és az M0-s találkozásánál. Egy bő héttel később, november 20-án pedig a GL Outlet Center (GL) az M1-es és az M7-es közötti M0-s szakaszon, Törökbálinton fogadja vásárlóit.

Kifutó típusú, nem az utolsó divat szerinti márkás cipők, ruhafélék, s más termékek értékesítésére hozták létre az outleteket. A raktár helyett kialakított üzlethelyiségekben nagy kedvezménnyel kínált, jó minőségű termékeket általában szívesen vásárolják az emberek. Mindkét beruházás 25 millió euróból nemzetközi befektetői és üzemeltetői háttérrel valósult meg.

A GL Outlet a Cora, Brico Store kettőssel fémjelzett bevásárlóközpont szomszédságában épült fel, míg a Premier Budapark a Metró áruház mellett. A Premier 13500 négyzetméteren 46 üzlettel, a GL 16500 négyzetméteren 61 üzlettel nyit, a kihasználtság azonban mindkét központ esetében csak 60 százalék körül lesz az induláskor. A parkolóhelyek száma a GL-nél 900, a Premiernél 600. A központokban megjelenő márkák számát tekintve lényegében megint kiegyenlített a helyzet. A tényleges eredményhirdetést nehezíti, hogy mindként központban több olyan úgynevezett „multibrand” bolt is lesz, amely nem egyetlen ruházati cég termékeit árulja majd. Ugyanakkor a GL-ben olyan üzlet is nyílik, amely optikai vagy konyhai termékeket árul.

Parndorf példája

A magyarok leginkább Parndorfba járnak outletezni. A határtól mindössze 20 kilométerre, a Bécsbe vezető A4-es autópálya mentén fekszik, ahol egyenesen a gyártótól érkező márkatermékeket árulnak. 30–70 százalékkal alacsonyabb itt az ár, mint a klasszikus kiskereskedelemben, de így sem mindig olcsó. A hatéves központban októberben járt a tízmilliomodik vevő.

Mi az outlet?

Ez a kiskereskedelmi mód Amerikában született a ’60-as években. A gyártók kifutó modellekből álló raktárkészletüket árusították hatalmas központokban. Ma már 400 egység létezik Észak-Amerikában. Az outletezés a ’80-as évek végére Angliába is eljutott. A brit hatóságok támogatták a városon kívüli bevásárlóközpontok létesítését, az outletközpontok gyorsan népszerűek lettek.

Termékmárkák

Premier Outlet: adidas, Nike, Tom Tailor, Levi’s, Budmil, Mustang, Roland, Tommy Hilfiger, Geox, Pepe Jeans, Oakdale, Fila, Wilson, Camel Active, Mexx

GL Outlet: McGill, Hugo Boss, Paris Boutique, Replay, Retro, Agressor, McGregor, RiverWoods, System, Baby Shirt, Hampton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!