Hírek

2004.11.09. 01:43

Kifüstölik a kamerákat a folyosóról

Két héttel ezelőtt a TV2 Napló című műsorában rejtett kamerás felvételeken tilosban dohányzó képviselőket lepleztek le. A képeken látszott, hogy azok dohányoznak tiltott helyen, akik elfogadták a nemdohányzók védelmében alkotott törvényt.

Körmendi G.–Balaton B.

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] Így dohányzunk mi, képviselők! Ott, ahol tilos. Ott, ahol mi tiltottuk meg. Ezek a képek a TV2 Naplójának felvételéről készültek, és bizony nagy vihart kavartak. Jóval több ez, mint vihar néhány parlamenti hamutartóban.
[/caption]Számos képviselő, mostani és egykori miniszter a kijelölt dohányzóhelytől néhány lépésre csillapította nikotinéhségét. A lebuktató felvételeket bármelyik ülésnapon rögzíthették volna a tévések. A Parlamentben mindennapos látvány, hogy a honatyák zokszó nélkül cigarettáznak a folyosón. Van olyan képviselő, aki ahogy kilép az ülésteremből, azonnal rágyújt, míg mások az oldalsó erkélyeken füstölnek. A Napló éppen a törvényalkotók törvénysértését leplezte le tehát. Korábban az ÁNTSZ szakemberei váratlan ellenőrzéssel lepték meg a politikusokat. Az éppen törvénysértő honatyák akkor hirtelen elnyomták cigarettájukat, és bemenekültek az ülésterembe.

A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, a jövőben tilos forgatni, azaz mozgóképet rögzíteni a parlamenti folyosókon. „A parlament az ombudsmanhoz fordult amiatt, hogy lehet-e az Országgyűlés épületében rejtett kamerás felvételeket készíteni” – közölte tegnap Szili Katalin házelnök. Megjegyezte, senki sem kívánja sem a társadalom tájékoztatását, sem a médiumok hozzáférését korlátozni, de „az épületben rendnek kell lennie”.

Szili azzal példálózott, hogy az angol, a francia és a német parlamentben is csupán egyetlen hely van, ahol felvételeket lehet készíteni. Megemlítette azt is, hogy a házbizottság hétfői ülésén külön szóba került a folyosói dohányzás. Elmondta, a frakcióvezetők felhívják a képviselők figyelmét, hogy az arra kijelölt helyen dohányozzanak. De megjegyezte: „Minden ellenkező híresztelés ellenére az intézkedések nem állnak összefüggésben a dohányzásról a közelmúltban megjelent tévériporttal”.

A TV2 Tények című műsorának alkotóközössége alkotmánysértőnek, a sajtószabadságot korlátozónak tartja az Országgyűlés elnökének a sajtó parlamenti jelenlétével kapcsolatos új rendelkezését. Az ombudsmannak címzett levélben Kert Attila főszerkesztő azt kifogásolja, hogy ennek értelmében „az ülés ideje alatt az üléstermet övező folyosókon csak az írott sajtó képviselői tartózkodhatnak”.

A Tények stábja szerint ez a rendelkezés az újságírók egy csoportját diszkriminatív módon korlátozza alkotmányos jogainak gyakorlásában. A műsor készítői szerint az Országgyűlés elnöke jogszabállyal nem indokolható megkülönböztetést tett az írott és az elektronikus sajtó orgánumai között. Úgy vélik, az Országgyűlés munkájának nyilvánossága nem korlátozható az ülésteremben történtek robotkamerás közvetítésére, illetve az írott sajtóra. A választóknak ugyanis joguk van megismerni azt, hogy a képviselők miképpen végzik munkájukat akár az ülésteremben, akár annak folyosóján.

A döntés rosszat tesz a sajtószabadságnak

Nika György főszerkesztő, MTV Híradó: „Nem a kamerákat kell kitiltani a folyosókról, hanem a politikusokat kell rábírni, hogy a kijelölt helyen dohányozzanak. A döntés nem tett jót a sajtószabadságnak, mert a képi információ is információ. A mostani határozat miatt a képviselők nem fognak kevesebbet dohányozni, mint korábban.”

Rejtett eszközökkel senki sem vadászhat

Kolláth György alkotmányjogász: „A házszabály és annak rendelkezései a parlamenti képviselőkre nézve kötelezőek, az újságírókra azonban nem. A sajtót kitiltani a törvény szerint sem lehet. Rejtett kamerával azonban senki sem vadászhat törvénysértőkre, sem a Parlamentben, sem azon kívül. Ebben az esetben vétett a Napló és rendszeresen vétenek a kereskedelmi tévék, amelyek titokban készült felvételek bemutatásával buktatnak le törvénysértő embereket.”

Kitiltják a felvevőket – háborognak a nézők

Sváby András, a Napló műsorvezetője elmondta: két hete forgattak a Parlamentben. – Kíváncsiak voltunk, hogyan szegik meg azt a törvényt, amit ők hoztak. A film adásba került, ezután a házbizottsági ülés döntött: kitiltják a kamerákat a folyosókról. Nincsenek véletlenek.

Svábyt mindig érzékenyen érinti, ha őt vagy kollégáit munkájukban korlátozzák. Szerinte pontosan az az újságírók feladata, hogy ellenőrizzék a törvényhozás munkáját. Hiszen az adófizetők pénzéből kapják fizetésüket a képviselők. – Véleményem szerint ez egy végig nem gondolt döntés, ami minden határon túlmegy. Sérti a sajtótörvényt is. Az lenne a legjobb, ha mi is végezhetnénk a mi munkánkat és a képviselők is az övékét. Jó lenne, ha nem korlátoznának bennünket – mondta lapunknak Sváby András. Mint a műsorvezetőtől megtudtuk, a nézők felháborodását jelzi a sok telefon is. Legutoljára a Torgyán Józseffel foglalkozó adás közben érkezett ennyi szavazat. Több mint huszonhatezren fejtették ki véleményüket. Több mint 95 százalékuk úgy vélte: nincs joguk a politikusoknak kitiltani a kamerákat a T. Ház folyosóiról!

Semmilyen korlátozást nem tudunk elfogadni!

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója lapunknak elmondta: hasonló témában ők már az adatvédelmi biztoshoz fordultak. – Idén februárban írtunk az Országház című műsor kapcsán Péterfalvi Attilának. Kifogásoltuk, hogy a Parlament folyosóin és az ülésteremben nem lehet szabadon forgatni. Probléma az is, hogy a parlamenti stúdiótól csak az ülésterem totál képét kapjuk meg. Mi szeretnénk bemutatni az egyes szavazatokat, a hiányzó képviselők helyét, de erre nincs módunk. A hírigazgató szerint semmilyen kitiltást, korlátozást nem tudnak elfogadni. Bevett gyakorlat lett, hogy a sajtótájékoztatókon nem lehet más témát felvetni. – A politikusok szeretnék magukat a legkedvezőbb színben feltüntetni. Közleményeket adnak ki, nyilatkozat helyett. Direkt módon sértik meg a sajtószabadságot – véli Kotroczó Róbert. Egyébként az RTL Klub panaszát Péterfalvi Attila továbbította Takács Albert helyettes ombudsmanhoz. Tőle a mai napig nem kaptak választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!