Hírek

2004.11.23. 01:06

Két nagy ellenséges táborra szakadt Ukrajna

Szoros végeredménnyel zárult a második forduló is az ukrajnai választáson. A jelenlegi kormányfő néhány ponttal megelőzte a reformista ellenjelöltet. Viktor Juscsenko szerint meghamisították a számokat, s az utcákra szólította az embereket.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="229"] Tízezerek tüntettek Kijev központjában a Nyugat támogatását is élvező Viktor Juscsenko mellett
[/caption]A Moszkva-barátnak tartott Viktor Janukovics a hivatalos adatok szerint 3 százalékkal több szavazatot kapott, mint a Nyugat által is támogatott ellenfele. Viktor Juscsenko stábja szerint azonban a szavazás eredményét meghamisították. A Mi Ukrajnánk párt vezetője hétfőn az utcára szólította híveit, és három forgatókönyvet helyezett kilátásba, ha bele kellene nyugodnia a vereségbe: 1. rendkívüli parlamenti ülés, amely felülvizsgálja a választási eredményeket, 2. tömegtüntetések „az igazság védelmében”,  3. kemény ellenzéki szerepvállalás. Tegnap estig úgy látszott: Juscsenko a három harcmodor közül kettőt azonnal be is vetett. Mára összehívták a legfelsőbb rada (a törvényhozás) ülését.

A politikai elemzők megoszlanak a helyzet értékelésében. Rosztyiszlav Pavlenko politológus például úgy véli: az ország megosztottsága valójában nem más, mint a demokrácia első igazi próbája Ukrajnában. Mások attól tartanak: ha sokáig elhúzódik a végleges választási eredmény kimondása, elszabadulnak az indulatok.

Az ellenzék békés szárnya a tömegmegmozdulásoktól azt reméli: Grúziához és Szerbiához hasonlóan „gesztenyés forradalom”, azaz békés tömegmozgalom buktatja meg az előző rendszer vezetőit. Konsztantyin Zatulin, egy orosz politikatudományi intézet igazgatója rámutatott: a szavazatok megoszlása jól tükrözi, hogy a keleti országrész inkább a nagy szomszéd, míg az EU-országokkal határos területek a Nyugat felé húznak. A tudós szerint Janukovics ellenfelei semmiképp sem fognak nyugodni. A megállapítás valószínűségét erősíti, hogy míg Putyin, orosz elnök Janukovics mellett kampányolt, az Egyesült Államok azzal bátorította az ellenzéket, hogy nyíltan Juscsenko mellett állt ki.

A főváros, Lemberg és több nagyváros önkormányzata este bejelentette: a vesztesnek kimondott Juscsenkót tekinti Ukrajna elnökének. Kijev főutcáján fiatalok százezrei vertek sátrat, hogy tiltakozzanak a Kucsma-rendszer ellen. Brüsszelben közölték: valamennyi EU-tagállam kormánya behívatja az ország ottani nagykövetét, és beszámolót kér az ukrajnai választások lebonyolódásáról.

Változó magyar igenek a második fordulóban

Kárpátalja magyar többségű választókörzeteiben Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt nyert. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a szavazásra jogosult állampolgárok 66 százaléka vett részt a hét végi második fordulóban, ami országosan a legalacsonyabb részvételi arány volt.

Az elnökválasztás első fordulójában Kárpátalja öt választókerülete közül csak a beregszásziban győzött Viktor Janukovics, akit az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatott. A két voksolás között azonban a kárpátaljai magyarság másik érdekvédelmi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választási megállapodást kötött Juscsenkóval egy önálló magyar tankerület, illetve létrehozásának reményében. Ungváron tegnap este többezres tömeg verődött össze, hogy éltesse az ellenzék vezérét.

Szomszédvélemény

Ukrajna kapcsán a megoldást végső soron az unióval való valamiféle ukrán együttműködés lehetőségének felkínálása jelenthetné, s ez a szándék a választásokkal kapcsolatos mostani bírálatok ellenére is érvényes marad – jelentette ki Somogyi Ferenc külügyminiszter Brüsszelben.

Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!