Hírek

2004.11.05. 06:18

Hofi-szobrot állítanak a Mikroszkóp Színpad elé

Ha minden az újabb tervek szerint alakul, még idén felállíthatják Hofi Géza szobrát. Alkotója, Stremeny Géza szobrászművész december elejére ígérte, hogy elkészül. A műalkotást a Mikroszkóp Színpad előtti téren fogják elhelyezni.

Zsidai P.–Kiss G.–Szilágyi Á.

[caption id="" align="alignleft" width="148"] A szobrász megálmodta az alkotást, és büszkén mutatta lapunknak. Biztos, hogy sok vita tárgya lesz a csontváz.
[/caption]Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, jövőre állni fog a Hofi-szobor. Az alkotás a fővárosi önkormányzat kezdeményezésére készül, amely tavaly pályázatot írt ki a színészmesterség iránti tisztelet ábrázolására. A főváros a Nagymező utca, vagyis a pesti Broadway arculatának további gazdagítása céljából kért fel öt művészt. Az egész pályázatra valamivel több mint tízmillió forintot költenek. Ebbe már beletartoznak azok forintok, amelyekkel a nem díjazott művészek anyagköltségét fedezik.

Stremeny Géza elmondta, munkájával több mindent szeretne kifejezni. Egyrészt a színházat jellemző, feje tetejére állított, kifordított világot. Egy hivatalosan nem létező műfajban kellett Hofinak kimagaslót produkálnia. A művész kiszolgáltatottságát szintén beledolgozta a műbe. A neves szobrász sohasem találkozott Hofival, élő adásban sem látta, ám sokra becsülte művészetét. A koponya, a fordított Hamlet figurája kalapot visel. Ezzel pedig saját édesanyjának szeretne emléket állítani, aki színházi kalapkészítő volt.

Hofi Ildikó mint mondta, boldog, hogy elkészült a szobor. Nagy megtiszteltetés, ráadásul a pesti Broadwayra kerül az alkotás. Az alkotást még makettként látta, tetszett neki, hiszen a szobor a koponyával Hamletről is beszél. Azonnal eszébe jutott Hofi Géza nagy sikerű műsora, a Hofélia, aki szintén Shakespeare-re gondolt, amikor címet választott. Várja az avatást.

Cipár Anikó (39) irodavezető:

Inkább művészeknek állítanék szobrot, mint politikusnak. Egy sportoló példát mutat a gyermekeinknek is, hogy kitartó munkával elérhetik céljaikat.

Bors István (29) orvos:

Én inkább Latinovits Zoltánnak állítanék szobrot. Balatonszárszón állítottak neki emléket, ami méltatlan egy ekkora tehetségű művésszel szemben.

Köles Ildikó (29) pénzügyi előadó:

Kevés orvosról van szobor a fővárosban. Áldozatkész munkájukkal sokat tesznek értünk. Nem becsüljük meg őket, pedig nagy a felelősségük.

Sztankay István (69) színművész:

Az anyaszimbólumot örökíteném meg, mint az odaadás és az öszszetartozás jelképét. Biztosan találni valakit, aki életével méltó példát mutatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!