Hírek

2004.11.24. 01:04

Gyurcsány: sok vesztes lesz

A pártok fújják a magukét – az emberek egyre kevésbé értik. December ötödikén alighanem az érzelmek fognak dönteni – vélik a képviselők.

Munkatársunktól

Általános vitára alkalmasnak találta a Szülőföld Alapról szóló törvényjavaslatot keddi ülésén az Országgyűlés külügyi bizottsága. Korábban semmilyen elemzés nem készült arról, milyen következményekkel járhat, ha a határon túli magyarok könnyített formában juthatnak magyar állampolgársághoz – közölte Szabó Vilmos államtitkár. A határon túli magyarok jelen lévő vezetői szerint a kettős állampolgárság megadása esetén sem gyorsulna fel a magyarok áttelepülése. Az elutasítás viszont épp ilyen hatással járhat.

Gyurcsány Ferenc kormányfő azt nyilatkozta tegnap, hogy sem a kormány, sem ő nem kívánja befolyásolni, miként szavazzanak az emberek december 5-én a kettős állampolgárságról. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy csapdahelyzet alakult ki: „Sok-sok vesztese lesz, bármi is a végeredmény”. Mátrai Márta fideszes országgyűlési képviselő közleménye szerint „Gyurcsány becsapja az embereket. Napok óta kampányol az országban, az állampolgárság megtagadására biztat. Majd bemegy a televíziók és rádiók stúdiójába, és letagadja saját véleményét. Aki nem mond igent, a nemet erősíti”. – A szavazók arról döntenek majd, hogy a határon túli magyarok a korábbinál gyorsabb eljárással, kérelemre megkaphassák a magyar állampolgárságot – hangsúlyozta Áder János.

Nincs politikai nyilatkozat a népszavazásról

A négy parlamenti frakció kedden nem fogadta el azt az MDF által kezdeményezett politikai nyilatkozatot, amely a december 5-i népszavazáson való részvételre buzdít. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF támogatta volna az eredeti javaslatot. A Fidesz azzal akarta kiegészíteni, hogy mind a négy párt igenre biztat a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megadásáról szóló népszavazáson. Herényi Károly (MDF) azt mondta, hogy a sikertelen egyeztetés megerősítette pártja azon hitét, hogy a választópolgárok sokasága nem a magyar állampolgárság ügyéről, hanem pártszimpátiája alapján fog szavazni.

Munkatársunktól -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!