Hírek

2004.11.03. 06:25

Füst nélküli cigaretta: forgalomban az új svájci találmány

A világ első dohány- és füstmentes cigarettáját a hagyományos bűzrudacskával ellentétben nem dohányból sodorják. Ez nem más, mint egy aromával és nikotinnal töltött elektromos szipka.

Tornai Szabolcs

A találmányt forgalmazó svájci cég azzal kecsegteti vásárlóit, hogy az új cigaretta nem csalás, nem ámítás. Bár fikarcnyi dohány sincs benne, ugyanúgy kielégíti a dohányosok igényeit, mint a hagyományos bagózás. Ez úgy lehetséges, hogy nikotin és aroma kellő mennyiségben található az újdonsült termékben.
Az elektromos cigaretta ugyanúgy elszívható, mint minden dohányból sodort társa. Egy fűtőszál felmelegíti a levegőt,
amely a nikotin- és aromatároló részen át jut be a dohányos tüdejébe.
Az új cigaretta pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos.
A cigarettásdobozban egy akkumulátor található, ez gondoskodik a fűtőszál elektromos feltöltéséről. A nikotinrúd elszívása körülbelül három percig tart, és az így kapott íz állítólag megközelíti az égő dohányét.
Az új módi előnye, hogy a dohányos bárhol rágyújthat, senkit sem zavar. Ráadásul a saját egészségét is jóval kevésbé károsítja. Az eddigi vizsgálatok szerint négy hét használat után egy erős dohányos arcbőrének, fogínyének és nyálkahártyájának látványosan javul az állapota. Mi több, szervezetének ellenálló képessége is megnő. Fél év után csökken az szívinfarktus és egyéb szívbántalmak veszélye. Öt év után pedig az infarktusveszély olyan szintre csökken, mint egy nem dohányzónál.
A svájci cég azzal a reklámfogással vezette be termékét, hogy három hónapon át ingyenesen ki lehet próbálni. Bár a találmány előnyei tagadhatatlanok, a vérbeli dohányosok körében még erős a kételkedés. S ha a találmányért csak a dohányfüsttől irtózó nem dohányzók fognak lelkesedni, az nem sok jót jelenthet a füstmentes jövőre nézve. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!