Hírek

2004.11.20. 07:18

Ezernyi faj pusztulhat ki

A napokban zajlik a Környezetvédelmi Világszövetség (IUCN) kongreszszusa Bangkokban, ötezer küldött részvételével. A tanácskozás legfőbb eseménye, hogy nyilvánosságra hozták a kihalás szélén álló fajok Vörös Listáját.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="105"] Ők is végveszélyben forognak: malajziai lajhármaki...
[/caption]Szerdán kezdődött, és jövő csütörtökig tart a történelem egyik legnagyobb környezetvédelmi tanácskozása Bangkokban. A rendezvény szervezője a Környezetvédelmi Világszövetség. Mintegy ötezer küldött gyűlt össze, hogy meghatározza a teendőket az élővilág rohamos pusztulásának megfékezésére. A szakértők a földi élet egyre súlyosbodó válságára figyelmeztetnek.

A Környezetvédelmi Világszövetség minden évben megjelenteti a veszélyeztetett fajok Vörös Listáját. Fél évszázada ez a legátfogóbb felmérés az élővilág állapotáról. A kétszáz oldalas értékelés szerint ma már 15589 faj áll a kihalás szélén. Ebből 7266 az állat- és 8323 a növény- és zuzmófaj. Az édesvíz fogyásának riasztó jele, hogy a kétéltűek egyharmada és a teknősök csaknem fele forog végveszélyben.

[caption id="" align="alignright" width="119"] Seychelle-szigeteki kuvik
[/caption]A jelenlegi kihalási arány átlagosan százszorosa-ezerszerese a természetes kihalási aránynak. Óvatos becslések szerint 13-14 millió faj él a Földön, ebből kétmilliót tartanak nyilván. Bármilyen nagyszabású, a Vörös Lista így csak részleges képet adhat a Föld élővilágáról. Az emlősök közül a patások, a húsevők és a főemlősök forognak végveszélyben. Nem beszélve a tigrisekről, az ázsiai elefántokról és a bálnákról. A madarak közül az albatroszok, a darvak, a papagájok, a fácánok és a galambok jövője a legkétségesebb. Területileg a trópusi őserdőkben élő fajok helyzete a legaggasztóbb.

[caption id="" align="alignleft" width="189"] Ibériai hiúz
[/caption]A válság első számú okozója: az ember. Miközben pusztul a természet, az emberiség lélekszáma az elmúlt fél évszázad alatt a kétszeresére ugrott. A bangkoki kongresszus főcélja felhívni a világ kormányainak figyelmét, hogy haladéktalanul cselekedni kell. 2002-es csúcstalálkozójukon a kormányok ünnepélyesen megígérték, hogy 2010-re jelentősen csökkentik a kihalási arányt. Az Európai Unió ennél is továbbment, 2010-re az élővilág pusztulásának megállítását tűzte ki célul. Hamarosan elválik, hogy komoly szándékról van-e szó, vagy csak képmutatásról.

A veszélyeztetettség aránya az élővilágban

madarak 12%

cápák, ráják 18%

emlősök 23%

tűlevelűek 25%

kétéltűek 32%

teknősök 42%

cikászok

(ősi magvas növények) 52%

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!