Hírek

2004.11.03. 06:35

EU-biztos, nagykövet vagy nyugdíjas

Az új Európai Bizottság vezetője, Jose Barroso egyelőre nem kérte más jelölését Kovács László helyett. A volt külügyminiszter helyzete azonban bizonytalan a néppárti tiltakozás miatt.

Szemán László jegyzete

Kovács László pártelnökből és külügyminiszterből szimpla jelöltté lett nyár óta. A magyar politikai boszorkánykonyhában bennfentesek szerint tizenkilencre húzott lapot, és befuccsolt. Állítólag részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök megbuktatásában, majd látván jelöltje, Kiss Péter vereségét, Gyurcsány Ferenc mellé állt. Cserébe energetikai biztosi posztot kínáltak neki az új Európai Bizottságban. Kinevezése első körben meghiúsult. Bár a bizottság vezetője, Barroso nem kérte más jelölését helyette, az Európai Néppárt tiltakozása folytán másodszor is megbukhat a kinevezése. Horn Gyula, volt miniszterelnök, a régi harcostárs máris felvetette, hogy esetleg más biztosi posztot kellene felajánlani neki. Arról most nem érdemes vitát nyitni, hogy Kovács alkalmasabb-e például környezetvédelmi biztosnak, mint energetikainak. Komolyabb posztot nem valószínű, hogy kaphat.

Visszatérhet a belpolitikai életbe, ha végleg kilobbizzák az Európai Bizottságból? Aligha. Az MSZP elnöki széke már foglalt. A külügyi bársonyszékben pedig tegnap óta Somogyi ül. Egy komoly nagyköveti állás? Az ENSZ-ben éppen szabad a magyar szék. Még az is lehet, hogy Kovács nyugdíjas párttagként kezdheti újra, ha akarja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!