Hírek

2004.11.11. 01:15

Életet ment a gázszerelő, ha hívják

Vajta Z.

A Fővárosi Gázművek Rt. becslése szerint 300-400 ezer olyan gázkészüléket használnak a fővárosban, amelyek túl vannak tervezett élettartamukon. Ha karbantartják, nem okoznak bajt. Csakhogy senki sem tudja, milyen állapotban vannak a régi tűzhe- lyek, bojlerek, konvektorok, mondta Csallóközi Zoltán igazgató. Valószínű, hogy a kétmillió berendezés húsz százaléka túl öreg. A hibás gázkészülék gázrobbanást vagy halálos mérgezést okozhat. Januártól törvény kötelezi a lakosokat, hogy ötévente ellenőriztessék készülékeiket és a gázvezetékeket. Aki elmulasztja, egy későbbi balesetnél felelőssé tehető. Célszerű ezért szakembert hívni és alaposan átnézetni mindent.  

Még ma is használják a volt NDK-gyártmányt

A veszélyes gázkészülékeket az 50-es, 60-as években gyártották.

Az egyik legelterjedtebb volt a négy lábon álló T4, illetve T32 típusú gáztűzhely. A vízmelegítők közül az A10 és az A210 típusúak lehetnek gyanúsak. Az NDK-ban gyártották a Waw18.1 és Waw12.2 konvektorokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!