Hírek

2004.11.06. 07:29

Egy rosszlány pályázik a Bokszhercegnő trónjára

Korábban soha nem tapasztalt népszerűségnek örvend a profi ökölvívás. Egy-egy gála immár nálunk is több millió embert szegez a képernyők elé.

Riskó Márton

A televíziónéző küzdelmet, vért és hazai sikert akar látni. Ma dr. Csábi Bettina és a szentesi rendezvény többi résztvevője szerezhet nekünk kellemes élményt.

A Bokszhercegnőként is ismert Csábi rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert.  Talán nem túlzás, hogy ő Magyarország egyik legismertebb aktív sportolója. Ez nem véletlen, hiszen a WIBF-GBU harmatsúlyú világbajnoknőjének minden adottsága megvan ahhoz, hogy sztár legyen. Csinos, szerény, értelmes, és nem utolsósorban kiváló bokszoló. Utóbbit szeptemberben Nagykállón is bizonyította, amikor egyhangú pontozással verte a hazai profiboksz másik női csillagát, Miló Viktóriát.

Most teljesen más stílusú ellenfél vár rá: az egykori prostituált, az angol Cathy Brown valószínűleg már a mérkőzés elején agresszivan nekiesik majd Csábinak.
– Nagyon vigyáznom kell, mivel Brown mindig nagyon erősen kezd – mondta a Reggelnek Csábi Bettina. – Tavaly a harmadik menetben még Regina Halmichot is leütötte, igaz, a folytatásban vereséget szenvedett. Csábi Bettinán kívül a profi karrierje során hét találkozóból hetet megnyerő Nagy József is címmérkőzést vív ma este a szentesi gálán. A Hóhérnak becézett középsúlyú bunyós az IBF interkontinentális bajnoki övét próbálja megszerezni a finn Kai Kauramäki elleni tizenkét menetes összecsapáson.

Agrárjogász doktornő osztja a pofonokat a ringben

Dr. Csábi Bettina a szorítón kívül is rendkívül sikeres. A Szegedi Egyetem jogi karán diplomát szerzett. Diplomamunkáját „Az agrárágazat állami irányításának jogi eszközei” címmel írta. Férje, Koller István egyben edzője is. Gyermekük még nincs. A világbajnoknő szabadidejében legszívesebben olvas, moziba megy, vagy sétál. Háziállatokat is tart: kutyája és díszhalai vannak.

A profiboksz híres nagyasszonyai

Regina Halmich: A légsúlyú vb-övet (WIBF) birtokló hölgy hazájában, Németországban nagyobb népszerűségnek örvend, mint a férfi világbajnokok. Ezt nemcsak kitűnő boksztudásának, hanem vonzó külsőjének is köszönheti. Szépségére a német Playboy is felfigyelt, s fotósorozatot tett közzé róla. Profi mérlege nagyon imponáló: 45 mérkőzésen 43 győzelmet (15 K. O.) aratott, s egy döntetlen mellett csak egyszer kapott ki.

Daisy Lang: Halmich mellett a németek másik kedvence. Bulgáriában született, de német színekben szerepel. Halmich klubtársa az Universumnál, de hivatásos mérlege sokkal rosszabb csapattársáénál. 19 győzelem (7 K. O.), 3 vereség és1 döntetlen szerepel a neve mellett.

Miló Viktória: Légsúlyban világbajnoki címvédő (GBU). Köztes súlycsoportban vereséget szenvedett Csábi Bettinától, de kétségtelenül ő a hazai profiboksz másik nagy alakja.

Kötelező a speciális műanyagból készített mellvédő a szorítóban

A profibokszot az egyik legkeményebb sportként tartják számon. Sokan be is tiltanák. Ehhez képest meglepő, hogy a női meccseken szinte ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák, mint a férfiaknál. A különbség csupán a menetek időtartamában és számában van. Az erősebbik nem számára 3 perces, a nőknek csak 2 perces meneteket rendeznek. A címmérkőzéseken a férfiak tizenkét, míg a nők tíz menetig püfölik egymást – kivéve, ha valamelyik fél jóvoltából idő előtt véget ér az összecsapás. Amíg a férfiak csupasz felsőtesttel bokszolnak, a nőknek mellvédőt kell hordaniuk. Ezt speciális műanyagból készítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!