Hírek

2004.11.16. 07:35

Egy magyar meg egy magyar az hány ember?

Stépán Balázs

Két elgondolkodtató (nép)szavazás előtt állunk. Reggel a televízió nézett műsorában arra kérnek, mondjam meg, ki a legelső az elsők között (Prima Primissima-díj). Szöveges üzenetet küldhetek mobilról, hogy kit tartok jobb újságírónak, Szepesi Györgyöt vagy például Simor Andrást. A legendás riportert kellene összehasonlítanom és rangsorolnom a tehetséges, pályája elején álló fiatalemberrel. Kemény feladvány: (6:3).

Azután a zseniális szobrászt kellene összehasonlítani egy kiváló festővel meg egy fotóművésszel. Soron következik egy újabb hármas: az etológus, a történész és a természettudós. Mindegyikük kiváló, de melyikük a legkiválóbb?

December ötödikén ennél nehezebb kihívás vár ránk. Mi jobb nekünk? A hálapénzes állami foghúzásnál mennyivel előnyösebb a méregdrága magánorvosi műtét. Osztunk-szorzunk.

Az ember zsebéből ez is, az is ugyanannyit vesz ki. Magánosítsák orvosom gyakorlatát vagy maradjon az állami szektorban, az egészségügyi biztosító hadrendjében, én meg hálapénzzel támogassam a háztartását?

A leghálátlanabb választ a népszavazás másik kérdésére kell adni. Egy-két kolléga, néhány tucat ismerős és sok ezer ismeretlen magyar sorsáról kell dönteni. Magyar állampolgárok legyenek ők is vagy ne? Ha már megkérdezik, miért ne lehetnének?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!