Hírek

2004.11.20. 06:58

Botrány a TriGránit körül Bulgáriában

A TriGránit lendületes terjeszkedő politikát folytat a térségben, Lengyelországtól Szlovákián át Bulgáriáig. Szófiai beruházása kapcsán azonban a cég botrányba keveredett.

H. K. J.

Nikolaj Vaszilev bolgár miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter szerint a TriGránitnak át kell gondolnia bulgáriai befektetési terveit, miután a magyar cég botrányba keveredett. A TriGránit viszont úgy látja: a választási kampányba akarják cégüket bevonni, és nem kívánják átértékelni bulgáriai befektetési terveiket.

A Trud című bolgár ellenzéki napilap adta hírül, hogy hét bolgár újságírónak, akiket a TriGránit Katowicében és Budapesten látott vendégül, fejenként kétezer eurós napidíjat kívánt adni, amelyet ők visszautasítottak. A cégnél ezzel kapcsolatban elmondták: a cég politikájával, kultúrájával a kétes viselkedés, az újságírók befolyásolása meg nem engedett eszközökkel, nem fér össze. Ilyen kísérletre ez alkalommal sem került sor, tehát szó sem volt semmilyen 2000 eurós napidíjról, csupán költségtérítésről. Szófiában folyamatban van egy 300 millió euró értékű, a budapesti Westend City Centerhez hasonló beruházás szerződésének aláírása.

A TriGránit a horvátországi Közép-Dalmáciában egy ötcsillagos komplexumot épít apartmanokkal, villákkal. Zágrábban egy vegyes hasznosítású city centert akarnak felépíteni. A szomszédos Szerbia fővárosában több projekttel is próbálkoznak, ám az önkormányzat feltételei egyelőre nem esnek egybe a TriGránit üzleti megfontolásaival. A TriGránit Romániában összesen egymilliárd euró értékű – folyamatban lévő – beruházásokban érdekelt. Kolozsvárott egy bevásáráló- és szórakoztató-központ első szakaszát már elkezdték, és előkészületben van két másik megaprojekt Bukarestben. Pozsonyban már három sokemeletes irodatornyot (Millennium torony I., II. és egyéb irodák) húztak fel a három éve átadott Polus City Center közelében. Most egy újabb, öt épületből álló komplexumot terveznek. Lengyelország továbbra is kiemelt helyen áll a TriGránit célpontjai között. Katowicében egy 500 millió eurós összértékű bevásárló- és szórakoztató-központ építésének első szakaszát már elkezdték, amelynek az átadása 2005. végére várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!