Hírek

2004.11.25. 00:04

Alkoholtilalom a boltokban

Véget érhet a borgőzös dínom-dánom a belvárosi utcákban. Rendelet adna jogalapot a kocsmává változott kisközértek elleni fellépésre. Az éjszakai italárusítás és az azzal járó ricsajozás ugyanis sok lakót zavar.

Vajta Zoltán

Budapesten és az ország más településein is azokat az üzleteket érintené a szabályozás, amelyek ugyan vegyesboltként működnek, valójában viszont alig különböznek a kocsmáktól. Az indoklás szerint ezek az üzletek sértik a lakosság érdekeit.

Zavarják az éjszakai nyugalmat, és veszélyeztetik a közbiztonságot. A boltok hajnaltól késő estig, vagy éppen egész éjjel nyitva tartanak. Forgalmuk nagy részét az alkoholos italok adják. Némelyik kifejezetten italforgalmazásra rendezkedett be. Ennek pedig a lakosság látja a kárát. Az üzletek környékén gyakoriak a csoportosulások, hangoskodások, verekedések.

A kormányhoz forduló kerületek szerint lehetőséget kellene adni a jegyzőknek, hogy intézkedjenek. Akár úgy, hogy korlátozzák a nyitva tartást, megtiltják az alkoholárusítást vagy bezáratják a boltot. Ehhez kell módosítani egy kormányrendeletet.

Szeszárak a fővárosban

Kommersz rum 2 dl

Élelmiszerüzletben 390 Ft

Italboltban 1000 Ft

1 üveg sör 0,5 liter

Élelmiszerüzletben 125 Ft

Italboltban 280 Ft

Asztalibor 1 liter

Élelmiszerüzletben 280 Ft

Italboltban 600 Ft

Kisüveges vodka 4 cl

Élelmiszerüzletben 110 Ft

Italboltban 240 Ft

Rettegnek a lakók a részeg randalírozóktól

– A járdát és a kapualjakat ellepi a szemét. Arról nem is szólva, hogy vécének használják az utcát. Féltjük az autóinkat is. A randalírozók kocsmai pultnak, széknek használják – panaszkodnak Józsefváros egy rossz hírű negyedének lakói. Nevüket és arcukat nem akarják felfedni. Félnek, hogy aki felemeli a hangját, azt megverik. Egyedül Kökény Ida az, aki felvette a harcot a lehetetlen állapotokkal szemben. Az arcát ő sem szeretné megmutatni, mert tart a következményektől. Azt sikerült elérniük, hogy este fél nyolckor bezárjon a házuk alatti közért. A kocsma is már csak tízig tart nyitva. Korábban a borozó vendégei zárás után az utcán folytatták a zajos tivornyát.

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!