Hírek

2004.11.22. 01:03

Alapvető kérdésekre kell válaszolni

Igen vagy nem. Ez lesz itt a kérdés december ötödikén. A politikai erők más-más biztatást adnak.

S. B.

Az MSZP országos választmánya a határon túli magyarok szülőföldön való boldogulása mellett foglalt állást – mondta Simon Gábor, a választmány elnöke szombaton. – A mi politikánk a szülőföldön való boldogulást, a békés nemzeti újraegyesítést és a magyar–magyar közti kapcsolat erősítését támogatja. Tesszük mindezt azért, hogy magyar szót hallhassunk Erdélyben, a Vajdaságban és a Csángóföldön, hogy maradjon magyar szó Budapesttől 600 kilométerre is.

Az MSZP vezető politikusai – Szekeres István, Szili Katalin – ugyanakkor hajlanak arra, hogy mindenki lelkiismerete szerint döntsön. – Az MSZP országos választmánya a határon túli magyarok ellen foglalt állást és ismét a Ron Werberrel való együttműködést választotta, vagyis félelmet gerjeszt, felkorbácsolja az indulatokat és megosztja a társadalmat – közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője vasárnap. Szerinte az MSZP választmányi ülése nagy lehetőséget szalasztott el, és ismét a határon túli magyarok ellen foglalt állást. – Az MSZP-nek nem a Fidesszel, hanem az összes határon túli szervezettel van vitája, akik most nem szülőföldprogramot, hanem állampolgárságot szeretnének – mondta.

A Magyarok Világszövetsége szombati küldöttgyűlése a december 5-i népszavazáson két igen voksra hívja fel a választópolgárokat. A délvidékiek nem akarnak senki terhére lenni, csak magyar állampolgárok akarnak lenni, miként azok voltak őseik is – jelentette ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kasza József. Martonyi János volt külügyminiszter összefogásra szólította fel a nemzetet. – Az igen szavazattal azt mondjuk a politikai elitnek, hogy fogjatok össze, csináljátok meg a szükséges kétharmados törvényeket – állítja Martonyi.
– Nekünk hosszú távú stratégiai kérdésre kell világos választ adnunk. A trianoni békediktátum megerősítését jelenti, ha nemleges lesz az eredmény – jelentette ki Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, parlamenti képviselő.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!