Hírek

2004.11.02. 02:08

A zsebpénznövelő ötletből menő vállalkozás született

A csúcs az volt, amikor a Nyugati pályaudvarra befutott az Orient Expressz, és mi a megjelent diplomatáknak árultuk a termékeinket – avat be vállalkozása egyik legnagyobb sikerébe Rabovszky Ákos, a főváros legfiatalabb gesztenyeárus kisvállalkozója.

L. M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A Déli pályaudvarnál évek óta az utasok kedvence az árus
[/caption]– A főiskola mellett több zsebpénzre vágytam, s ekkor jött az ötlet, sült gesztenyét kellene árulni – eleveníti fel a kezdeteket Rabovszky Ákos (26).

A fiatalember négy esztendeje egy őszi napon a Moszkva téren vágott keresztül, amikor felfigyelt egy gesztenyeárusra. Megtetszett neki az ötlet, ezért elbeszélgetett az eladóval, majd végiggondolta, mindezt saját maga is csinálhatja, nem kell más alkalmazottjaként megkeresnie a betevőt. A többi viszonylag egyszerű volt.

Elment az egyik nagy barkácsáruházba, s vett egy úgynevezett avarégető kályhát. Ezt kevés munkával a barátja segítségével alkalmassá tette a gesztenyesütésre. Keresztapja, aki szakmájára nézve asztalos, elkészített egy fabódét, s beszereztek egy rend múlt század eleji korhű ruhát. A kályha húszezer forintba került, míg a bódé – anyagárban – és a ruha ugyancsak ekkora összeget emésztett fel. Amikor mindez együtt volt, Rabovszky Ákos elzarándokolt a főpolgármesteri hivatal városképvédelmi bizottságához. Itt előadta tervét, miszerint ő a századfordulót idéző cuccokban szeretne sült gesztenyét árusítani a Moszkva téren. Az engedélyt megkapta, azzal a megkötéssel, ha zavarja a rendet, esetleg büdösít, mindezt elveszíti.

Az üzlet fényesen bevált. Olyannyira, hogy később máshol is megjelentek avarégető kályháikkal. Az alapanyagot régebben Magyarországon szerezték be, de erről idővel le kellett mondani, mivel rengeteg volt közte a kukacos. Ma olasz gesztenyével dolgoznak.

A napi fogyasztás kályhánként öt-hét kilogramm körül mozog, de vannak esetek, különösen a nagyobb ünnepek előtt, amikor tizenöt-húsz kilogrammot is kiárulnak. A szezon októbertől márciusig tart. A zárónap mindig a forradalom évfordulóján, tizenötödikén van.
Áruja egyébként a neten is ott található a www.gesztenye.hu név alatt.
A nyáron miből él kérdésre Rabovszky Ákos nem akart válaszolni. Mint mondta, újabb nagyszerű ötlete van, amelyet a Balaton mentén kíván elsütni...

Ínyencségek nevelője

A szelídgesztenye (Castanea Sativa) tizenöt-huszonöt méterre növő, hengeres testű, alacsonyan, vastag ágakra bomló fa.

Hosszú oldalgyökerei vannak, amelyek gyakran kiemelkednek a talajból. Rügyei zöldesek, tojásdadok, tompa csúcsúak. Levelei 10–15 cm hosszúak, szélük durván fűrészes, szálkás. Virágai 10–30 cm magas, felálló, kétnemű füzérek. A termős virágok alul, míg a porzósak felül vannak. A termést 5-6 cm átmérőjű, tövises sapka borítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!