Hírek

2004.11.22. 08:57

A szőke testvérpár közös pályán, de két színházban

Két szőke lány. Szamosi Zsófi a Vígszínházban, Szantner Anna a Katona József Színházban lép a közönség elé. Szépek, fiatalok, és amiről keveset beszélnek, testvérek.

Konkoly Edit

– Édesanyánk dramaturg volt – meséli Szamosi Zsófi (27) – ezért színház közeli állapotban nőttünk fel. – Emlékszem – veszi át a szót Szantner Anna (24) –, rengeteg gyerekdarabot is láttunk. Az én és a kisöcsémet több mint tízszer megnéztük. Vándor Éva játszott benne ugye? – Aha. Vándor Éva. De nem őmiatta lettünk színészek, bár nagyon szerettem – folytatja Zsófi. – Néha otthon is jelmezbe bújtunk. – Nem igaz! – mondja Anna. – De, nem emlékszel?! Én voltam a királynő, mert idősebb voltam, te a szolga. Anyu egyszer hazahozott csomó kiselejtezett jelmezt – meséli Zsófi. – Azt is felvettük.

Aztán egymás szavába vágva mesélik, hogy gyerekkorukban nem voltak jóban. Ősgyűlölet, mondja egyikük. Nem, csak féltékenység, helyesbít a másik. Aztán kamaszkorban békét kötöttek. Azt, hogy a színészi pályát választják, gimnazistaként döntötték el. Életük nem futott párhuzamosan. Zsófit harmadszorra vették fel a színművészetire, Anna elsőre bejutott. Zsófi addig az Új Színházban volt stúdiós. – Amikor harmadéves voltam – folytatja Zsófi – akkor került be Anna az színművészetire. – Akkor döntöttem a Szamosi név mellett. Merthogy két Szandtner nem kell a főiskolán.

Eredetileg Szandtnerek voltak, csak Anna kivette a d-t. Már szerepeltünk is együtt, mondják nevetve, Az idiótában. A három lánytestvérből kettőt igazi testvér játszotta. Most egy Goldoni-darabban próbálnak együtt a színművészeti egyetemen. – A rendező azt találta ki, hogy én játsszam az idősebbet – kavarja meg a tejeskávéját Anna. – Én meg a fiatalabbat. Kicsit furcsa, hogy vele játszom – néz testvérére Zsófi –, azt hiszem, nem merek mindent megmondani neki. – Úristen, én is ugyanúgy érzem! Mert érzékenyebb a kapcsolatunk.

A két lány sok mindent megbeszél egymással, s nem csak szakmai kérdéseket vitatnak meg. Két-három naponta találkoznak. Az természetes, hogy a másikat minden darabban megnézik. – Drukkolunk egymásnak!
– Semmi féltékenység?
– Semmi. Kinőttük. Csak a szolidaritás maradt. Igazi női szolidaritás köt össze bennünket!

Szantner Anna

Budapest, 1980. február 1.

2003: Színház- és Filmművészeti Egyetem után a Katona József Színházba szerződik

Jelenleg szerepei: Puntilla úr és a szolgája, Matti, Ivanov, Fekete tej, Az idióta, Portugál című darabokban

Szamosi Zsófi

Budapest, 1977. augusztus 12.

2001: Színház- és Filmművészeti Egyetem

2002: Szolnoki Szigligeti Színház

2003: Vígszínház

Jelenlegi szerepei: Furcsa pár, Össztánc, A kaukázusi krétakör, Szenvedély, Varrónők

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!