Hírek

2004.11.05. 08:11

A mindenkori miniszterek két szolgálati autón járnak

A személyes gépkocsihasználat során a kedvezményezettnek csak tankolni kell a kocsit, azt sem saját pénzből. Minden „kerekes” kiadását az állam fizeti.

Csanádi József

[caption id="" align="alignleft" width="264"] Lamperth Mónika belügyminiszter is egy nagy- és egy felsőközép kategóriás kocsit használhat magáncélra is. Képünkön a nagyobbikból száll ki.
[/caption]A személyes gépkocsihasználat keretében biztosított autó hivatalos és magáncélú utazásra egyaránt igénybe vehető. Ezek a kocsik érvényes forgalmi engedélylyel közlekedhetnek, semmilyen nyilvántartást nem kell vezetni a használatról.

A minisztert – személyes gépkocsihasználat címén – egy nagykategóriájú és egy, legfeljebb felső középkategóriájú autó illeti meg, gépkocsivezetővel együtt. Az államtitkárt – politikai, közigazgatási –, a helyettes államtitkárt és az állami vezetői juttatásra jogosult személyt, például miniszteri biztost egy, legfeljebb felső középkategóriájú kocsi illeti meg. Ők is igénybe vehetnek gépkocsivezetőt.

A helyettes államtitkárok juttatására jogosult vezető, aki tehát nem helyettes államtitkár, csak ilyen beosztásnak megfelelő ellátásban részesül, indokolt esetben szintén igénybe vehet gépkocsivezetőt. Mint Batiz András kormányszóvivő elmondta, a tankolás is ingyenes, a fizetés bankkártyával történik. Ugyancsak nem kell fizetni a fenntartásért. Se a javítás, se a biztosítás nem kerül az állami vezetőnek pénzbe. Családtagoknak viszont nem engedhető át a volán. A megbízatás megszűnésével a kocsikat használóik megvásárolhatják. A MeH-ben idáig nem élt vele egy vezető sem.

Polgármesterek gyakran a sajátjukat használják

Pécsett belső szabályzat írja elő, hogy használhatják a megyei jogú város vezetői az önkormányzat járműveit. A szabályzat tiltja a magáncélú használatot. A vezetőknek ahhoz is engedélyt kell kérni, ha hivatalos útra viszi el az autót, de gépkocsivezető nélkül, mondta dr. Modrovits Sándor aljegyző. Papp Erika, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ügyvezetője hozzátette, ez a gyakorlat jellemző a legtöbb nagyváros vezetőinél is. Több közfunkciójuk van, s hogy kikerüljék a támadásokat, saját kocsijukat használják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!