Hírek

2004.11.13. 07:22

A millió dolláros kihívás

A milliárdos angol lovag, Richard Branson már megint kitalált valamit. Pénzt, munkát ad annak, aki a legjobban megérdemli.

Hegyi Áron

Sir Richard Branson 247. a Forbes magazin leggazdagabb embereket felsorakoztató listáján. Magánvagyona kb. 2,2 milliárd dollár. A szimpatikus milliárdosok listáját viszont behozhatatlan előnnyel vezeti. Sir Richard ugyanis egy mezei angol srácból lett a világ leggazdagabbjainak egyike, és közvetlen természetét a pénzes napokra is átmentette. 1970-ben, húszévesen, megalapította a Virgin céget, ami egy kis irodából postai úton megrendelt lemezeket szállított ki. Két évvel később kiadó lett belőle, első kuncsaftja egy fiatalember volt, aki nem tudta kiadni első lemezét: Mike Oldfield Tubular Bells című albuma 5 millió példányban fogyott el. A Virgin egy csapásra híres lett, gazdája pedig milliomos. A java azonban ekkor kezdődött, Sir Richard elkezdte reklámozni a céget. De nem a médiában vásárolt hirdetésekkel.
1986-ben hajójával a valaha volt legrövidebb idő alatt szelte át az Atlanti-óceánt. A következő évben ugyanezt az utat minden idők legnagyobb hőlégballonjával tette meg, 10 ezer méter magasban, helyenként 200 km/h-s sebességgel. A Csendes-óceán fölött Japán és Kanada között ezt még megtoldotta egy százassal.
Most pedig munkatársat keres a cégvezetésbe egy valóságshow keretében. 16 szerencsést utaztat a föld körül, akiknek minden állomáson számot kell adniuk üzleti felkészültségből, és kurázsiból. A végén csak egy maradhat.

Sir Richard Branson

Szül.: 1950., Anglia

1966: országos diáklapot alapít

1970: megalapítja az első Virgint

1972: Virgin Records, a Tubular Bells 5 millió példányban kel el

1985: a Virgin Atlantic légitársaság alapítása

1986: Virgin Atlantic Challange nevű hajójával megdönti az atlanti rekordot

1987: Virgin Atlantic Flyer nevű ballonjával átkel az Atlanti-óceán fölött

1991: 10 ezer km a Csendes-óceán felett, új sebességi rekord

1992: Túlad a kiadón, potom egymilliárd dollárért

1992–99: Több kísérlet a föld első szóló hőlégballonos megke-rülésére

2004: Virgin Galactic – beszáll a magánűrhajózásba

1. állomás, Oxfordshire

Branson taxisofőrnek maszkírozza magát, hogy kihallgathassa mit sem sejtő utasait. Majd a birtoka mellett hét kiválasztottnak 3 ezer méter magasban két hőlégballon között át kell kelnie egy pallón. Két jelölt Bransonnal reggelizik a ballon tetején.

2. állomás, Hongkong

Fel kell szerelni az első osztályt praktikus ajándékokkal. A két vesztesnek Angliában egy kétfedeles gép szárnyán kell sétálnia ezer méter magasban. A 3. masina szárnyain a főnök sétálgat.

3. állomás, Johannesburg

A feladat – még – ismeretlen.

Hegyi Áron -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!