Hírek

2004.11.11. 01:13

A kormány is tenni akar a régi pesti zsidónegyedért

Megbeszélést tartott tegnap Hiller István kultuszminiszter a régi pesti zsidónegyedről. Úgy tűnik, a kormánynak is fontos a terület sorsa.

Rados Virág

A találkozóra hivatalos volt többek között Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke is. Szintén ott volt Hunvald György VII. kerületi polgármester és Marinov Péter, a negyed megmentésén munkálkodó ÓVÁS! Egyesület elnöke.

Mint ismeretes, a botrány nyáron robbant ki, amikor kiderült: a kerület szabályozási tervében több történelmi épületet halálra ítéltek. Kormányzati segítséget vár a városrehabili-tációhoz a fővárosi SZDSZ-frakció is. Ikvai-Szabó Imre, a szociális és lakásügyi bizottság elnöke megállapodást sürget a VII. kerülettel. Azt szeretné, hogy Erzsébetváros is hozzájuthasson a másfél milliárdos fővárosi rehabilitációs kerethez. Jelenleg nem kaphat a közös kalapból, mert abba nem fizette be a lakásprivatizációból származó bevételei felét.

Erzsébetvárost érintő fejlemény, hogy Hiller István kultuszminiszter hétfőn műemléki jelentőségű területté nyilvánította az Andrássy úti világörökség körüli védőzónát. Ennek része a régi pesti zsidónegyed.

A negyedről készült képeink: http://reggel.hu/index.php?apps=kepgaleria

Összefogás a műemlékekért

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke: – Örvendetes módon a VII. kerületi önkormányzat jó partner abban, hogy megmentsük a zsidónegyedet. Együtt vizsgáljuk meg minden egyes ház ügyét. Azoknál, amelyeket nem adtak el, de bontásra ítéltek, változtatnak a szabályozási terveken. Butaság, hogy mi „túlvédjük” a házakat.

Az a dolgunk, hogy megóvjuk a kulturális örökséget.

Gyorsíthatja a folyamatot a miniszter

Marinov Péter, az ÓVÁS! Egyesület elnöke: – Nagyot léptünk előre, amióta tavaly nyáron, a Holló utcai szecessziós Ezüstművesház lebontásakor elindítottuk az akciót. Akkor voltunk egy megbeszélésen Hiller István miniszternél, aki támogatásáról biztosított bennünket. Egyetértünk azzal, hogy a zsidónegyed ügyének figyelmeztető jellege van. Kormányzati szintre kell emelni a főváros értékeinek megmentéséért vívott harcot. A miniszternek ebben meghatározó szerepe lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!