Hírek

2004.11.30. 00:27

A karácsonyi bevásárlásra készülnek már a bankok is

Már a munkáltatói igazolás sem feltétel minden banknál, amikor az ügyfelek áruhitel-kérelmét bírálják el. Sőt, a törlesztést sem kell azonnal elkezdeni.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Mielőtt eldöntjük, hogy melyik terméket melyik bank hiteléből vásárojluk meg, célszerű a teljes hiteldíjmutatóról érdeklődni
[/caption]A könnyítések ellenére tíz általunk megkérdezett riportalanyból mindössze egy élt a kölcsönfelvétel lehetőségével. Körképünkből az is kiderül, hogy a hitelintézetek jól felkészültek a karácsony előtti rohamra: a különböző akciós fogyasztási hitelajánlatok egymást érik a bankok honlapjain.

Figyelemreméltó kínálattal állt elő a Cetelem: internetes honlapján három hónapos halasztott törlesztésű konstrukciót hirdet, ráadásul akár munkáltatói igazolás nélkül is. Az OTP Bank internetes honlapján szintén több akciós áruhitel ajánlata található, különböző könnyítésekkel: természetesen külön előnyt jelent, ha az igénylő a bank ügyfelei közé tartozik.

Az áruhitelek egyre rugalmasabb feltételekkel igényelhetők: önrész nélkül esetenként akár 300 ezer forintig is lehet vásárolni, az elbírálás ideje pedig – a megfelelő dokumentumok bemutatása esetén – minimálisra zsugorodott. A karácsonyi bevásárlások alkalmával a korábbinál komolyabb szerep juthat a személyi kölcsönöknek is, hiszen több piaci szereplő is napon belüli elbírálást ígér ügyfeleinek, ráadásul a bemutatandó dokumentumok köre is nagyjából megegyezik az áruhiteleknél megszokottakkal.

A honlapokon szereplő tájékoztatók alapján ugyanakkor az ügyfélterhek mértékében nem látható különösebb változás a korábbiakhoz képest: a húsz százalék körüli vagy annál nagyobb kamatok mellé még mindig harminc százalékot bőven meghaladó, esetenként negyven százalékhoz közelítő teljes hi-teldíjmutatók társulnak. Ezt kár lenne figyelmen kívül hagyni.

Nézzünk néhány bankot!  
Raiffeisen Bank 

Erste Bank

Budapest Bank

CIB Bank
 

K&H Bank


Ön vásárolna-e hitelből karácsonyi ajándékot?

Kun Gáborné (57) titkárnő Nem veszek föl kölcsönt se ajándékvásárlásra, se másra. Addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér. Igazság szerint nem is ismerem a bankok akciós hitelkínálatát, de az biztos, hogy részletre venni valamit drágább, mint készpénzért.

Heyer Mária (43) kertészeti dolgozó Egyszer vettem föl áruvásárlási kölcsönt. A kisfiam születése és a karácsony közeledte egybeesett,

s ebből vettem babakelengyét. Nagyon jól jött a segítség, átmenetileg kisegített. Most alkalmi munkából élek, sajnos kérdéses a visszafizetési képességem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!