Hírek

2004.10.19. 01:44

Veszélyben a szabadság

Dolgozni kell, ha a munkáltató kiadja az utasítást, de meg kell térítenie a visszautazás költségét, ha behív egy utazásról.

Fehér Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ha a megbeszéltek ellenére nem enged el cégünk a befizetett utra, akkor még az élménytől való elmaradás megtérítésére is kérhetjük Fotó: Riskó Gáspár
[/caption]Könnyen elúszhat a munkavállaló pénze, ha a kialkudott szabadságot nem, vagy nem a megbeszélt időpontban kapja meg. Az utazási irodák szigorú előlegfizetési gyakorlata sem kedvez a vállalatvezetők szeszélyének kitett munkatársaknak. A legtöbben a foglaláskor elkérik az ár 30-40 százalékát, az utazás megkezdése előtt egy hónappal pedig már a teljes összegre igényt tartanak. Ha a főnök ezután gondolja meg magát tudnunk kell, hogy a lemondással mekkora összeget veszítünk. Az első tíz napban 30, ezután 50, majd 70 százalékot tartanak vissza az irodák, míg az út előtti öt napban nem fogadnak el felmondást.
 Legcélszerűbb már ezekben a hetekben kiválasztani a téli pihenés helyszínét és erről a főnököt is tájékoztatni, bár az ő kezében a döntés. A legfontosabb, hogy a szabadság kiadásáról a dolgozóval 1 hónappal az utazás előtt megállapodjon. Ha rendkívüli okokra hivatkozva mégis berendelik dolgozni, a költségeket és az okozott kárt is meg kell téríteni. Utóbbiba az élménytől, a jó tásaságtól való lemaradás értéke is beleszámítható. Vezető beosztású munkatársaknál gyakori eset, hogy sürgős ügyben a nyaralás első napjaiban, vagy akár még a repülőút során viszszarendelik. Ilyenkor a munkáltató tetemes költségekkel számolhat, főleg, ha a dolgozó a családját is magával vitte.

Csak kivételesen vihető át a jövő évre

Igényeinek megfelelő időpontban mindenki az alapszabadsága egynegyedét veheti igénybe - mondta el érdeklődlésünkre Rózsáné dr. Lupkoics Mariann, a Kereskedlemi Alkalmazottak Szakszervezetének munkajogásza. Ezt tizenöt nappal a szabadság előtt be kell jelentenie, és mindig az adott évben kell kiadni. A munkaadó csak rendkívül fontos gazdasági érdek esetén viheti át a következő évre a szabadságot. Akkor azonban mindenképpen június 31-ig ki kell adni. Ellenkező esetben a munkavállaló bírósághoz fordulhat. A pereskedés miatt azonban jobb megoldást nyújt a Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség. A felügyelők ugyanis utasíthatják a munkáltatót a szabadság kiadására. Segíthet a szakszervezet is, amely hatékonyan léphet fel tagjai érdekében.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!