Hírek

2004.10.28. 11:29

Válságos Arafat egészségi állapota, Izrael kész felújítani a párbeszédet a palesztinokkal

Izrael bizonyos feltételek mellett kész felújítani a párbeszédet a palesztinok új vezetőségével, amely Jasszer Arafat esetleges halála után lépne hivatalba - közölte csütörtökön az izraeli külügyminiszter.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Jasszer Arafat
[/caption]Szilvan Salom szavai szerint a zsidó államnak "nem okoz gondot" az együttműködés egy új palesztin vezetőséggel, ha az fellép  a terrorizmus ellen, amint azt a közel-keleti rendezést tartalmazó  útiterv is előírja neki.

A jeruzsálemi rádió jelentése szerint az izraeli hadsereg  "különleges tervet" dolgoz ki, hogy reagálni tudjon az Arafat  esetleges halála nyomán a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati  partján kitörő zavargásokra. Az érvényes elv értelmében Izrael nem  fogja engedélyezni Arafatnak a jeruzsálemi Templom-hegyen való  eltemetését. Helyette azt akarja, hogy a politikust Abu Diszben,  Jeruzsálem elővárosában helyezzék nyugalomra.

Csütörtökre virradó éjjel drámai mértékben romlott a palesztin  elnök egészségi állapota, egyes források szerint az orvosok Jasszer  Arafat életéért küzdenek. A 75 éves vezető az éjszaka folyamán  átmenetileg elveszítette az eszméletét, és orvosoknak kellett őt  újraéleszteniük.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt  palesztin kollégájával, Ahmed Koreivel, s ennek során megerősítette:  Izrael elvileg kész megengedni Arafat külföldre szállítását  gyógykezelés céljából. A kormányfői szóvivő közléséből azonban nem  derült ki: Izrael hajlandó-e engedélyezni Arafat visszatérését is. 

Magukat megnevezni nem óhajtó palesztin források éjjel azt  közölték újságírókkal, hogy a Palesztin Hatóság és a Palesztin  Felszabadítási Szervezet irányítására ideiglenes egy háromfős  testület jött létre. A "triumvirátus", amelyben Ahmed Korei  jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfő, valamint Szalim  Zaanun, a Palesztin Nemzeti Tanács vezetője kapott helyet, Arafat  felépüléséig irányítja a palesztin ügyeket.

Nabil Abu Rudeineh, a palesztin elnök szóvivője azonnal cáfolta,  hogy a súlyosan beteg politikus ilyen bizottságot nevezett volna ki.

A palesztin törvények értelmében Arafat halála esetén tisztét a  palesztin törvényhozási tanács elnöke, Rauhi Fattúh venné át, amíg  legkésőbb hatvan napon belül meg nem tartják a választásokat.

Különböző palesztin forrásokból származó értesülések szerint  Arafat, akit két hete ápolnak rámalláhi főhadiszállásán, szerdán  este Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin  kormányfővel folytatott megbeszélést. Eközben rosszul lett, többször  hányt, majd a főhadiszálláson lévő klinikára vitték, ahol  elveszítette eszméletét. Mintegy tíz percig volt eszméletlen  állapotban.

A palesztin elnökhöz azonnal orvosokat hívtak, jordániai,  egyiptomi és palesztin orvosok vizsgálják a beteget.

Magas rangú palesztin vezetők egybehangzóan úgy nyilatkoztak a  sajtónak, hogy Arafat állapota rendkívül súlyos. A palesztin elnök  szóvivője viszont azt hangsúlyozta, hogy Arafat állapota stabillá  vált, az elnöknek további pihenésre és gyógykezelésre van szüksége.

Palesztin források azt közölték, hogy Rámalláhba rendelték a  palesztin felső vezetés valamennyi tagját. A főhadiszállásra várják  Arafat feleségét, Szuha Tavilt is, aki Párizsból indult férje  betegágyához. 

A német ZDF televízió helyszíni tudósítása szerint a 75 éves  politikus csütörtökön reggel ismét olyannyira tudatánál volt, hogy  képes volt imádkozni. Ez mindenképpen pozitív jel egészségi állapota  szempontjából. A helyzet komolyságát viszont jelzi, hogy immár a  palesztin vezetők sem köntörfalaznak (korábban Arafat "meghűlését"  emlegették), hanem nyíltan beismerik, hogy elnökük egészségi  állapota kritikussá vált.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!