Hírek

2004.10.21. 07:46

Vadásznak a mérnökökre

Fehér L.

Szerencsésnek mondhatják magukat a mérnöki végzettséggel rendelkezők. Mindössze százezerre tehető e szakmabeliek száma Magyarországon. Eközben a szakértők szerint 10 százalékkal többre lenne szükség. Elsősorban a termelőcégeknél és az építőiparban jelentek meg
a mérnökhiány tünetei.
Bár a pályakezdőknek gyakran egy-két hónapot várniuk kell
az elhelyezkedéssel, a tapasztalt szakemberek gyorsan találnak maguknak munkát. A Világgazdaság arról számolt be, hogy több hazai vállalat ösztöndíj, illetve gyakornoki programja révén próbálja biztosítani az utánpótlást.
Az elhelyezkedett szakemberek kiváló kereseti lehetőségekkel találkoznak. Az alapfizetés kiegészülhet személygépkocsival, külföldi utazásokkal, mobiltelefonnal, illetve béren kívüli juttatásokkal is. A jó képességű mérnök nem marad sokáig egy helyen, ha nincs megfelelő fejlődési lehetősége. A vállalatok egymástól hozzák el a szakembereket, adják-veszik a mérnököket, akik oda mennek, ahol többet fizetnek nekik.

Mérnökfizetések (bruttó Ft/hó)

Kezdők 150–200 ezer

Néhány év tapasztalattal 200–450 ezer

Középvezetői poszton 350–700 ezer

Szoftverfejlesztő 1000000 fölött

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!