Hírek

2004.10.16. 08:11

Török Ferenc adta meg az alaphangot

Tíz aranyérmet nyertek a magyarok az 1964 októberében rendezett olimpián. Négy évtizeddel ezelőtt az öttusázó dr. Török Ferenc tiszteletére játszották először a Himnuszt.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Az olimpiai bajnok öttusázó ügyvédként is sikeres karriert futott be
[/caption]- Hogy miként ünneplem az olimpiai elsőségem negyvenedik évfordulóját? Természetesen kibontok egy üveg pezsgőt... – avat be szombat esti terveibe dr. Török Ferenc (69), aki a tokiói játékok első magyar győztese volt. Mr. Öttusa ezer szállal kötődik imádott sportágához: tizenhárom esztendőn át volt szövetségi kapitány (a Martinek, Mizsér, Fábián trió két aranyat hozott a szöuli olimpiáról, s egy évvel később a magyarok mindhárom világbajnoki elsőséget bezsebelték  az 1989-es pesti vébén). Dolgozott a honi szövetség elnökeként, és a nemzetközi testület alelnökeként, tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Büszke arra, hogy itthon egyedüliként az Év spor-tolója szavazáson mindhárom kategóriában volt első – egyéniben, a csapat tagjaként és később edzőként is végzett az élen. A „szolid” nyugdíjast nagy famí-lia veszi körül: három nagykorú gyermeke és nyolc unokája mellett második házasságából érkezett kétesztendős Fanni lánya is várja az ügyvédi irodájából vagy valamelyik sporteseményről hazatérő családfőt.
– Tokióba nyerni mentem, egyáltalán nem nyomasztott, hogy esélyes vagyok – emlékezik vissza az akkor még ötnapos tusa bajnoka. – Abban az évben veretlen maradtam, még a játékok utáni moszkvai viadalon is. Az kétségtelen, hogy a világklasszis Novikov nagy vetélytárs volt. De tudtam, hogy le fogom győzni az olimpián, igyekeztem előzetesen hozzászoktatni magam a gondolathoz, hogy nekem dukál az arany Japánban. Így is lett, bár a futásnál majdnem megégettem magam... Az útvonal olyan közel vezetett a lánghoz, hogy szinte perzselt a forróság. Az eredményhirdetésnél ért a másik meglepetés: a japán zenekar csárdásritmusban kezdte játszani a Himnuszt.
A „tokiói tízeshez” alaphangot adó első magyar olimpiai bajnok valamilyen funkcióban azóta is állandó látogatója az ötkarikás vetélkedőknek. Legutóbb Athénban, a női kézilabdázók mérkőzésén láttuk a szurkolók között.
– A MOB tagjaként utazhattam Görögországba, s mivel sportágunknak immár csak két nap jut a programban, volt időm más versenyekre is kinézni. Főleg a labdajátékok vonzanak, szorítottam a kézisek és a pólósok meccsein, s borzasztóan fáj, hogy a foci, amelyért rajongok ma is, magyarok nélkül zajlott. Bezzeg ott Tokióban: rólunk, pontosabban Bene Feriékről beszélt a világ!

Török Ferenc

Született: 1935. augusztus 3.

Egyesület: Bp. Honvéd

Olimpián: egyéni arany, csapat bronz (1964), csapat arany (1968)

Vb-n: csapat arany (1963, 1965, 1966 és 1967), egyéni ezüst (1963), csapat ezüst (1961, 1962), egyéni bronz (1962, 1965 és 1966)

Itthon: egyéniben négyszeres, csapatban ötszörös bajnok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!