Hírek

2004.10.22. 00:54

Tányérba a kalapossal

Tessék gombát szedni! Legismertebb a csiperke és a semmivel össze nem téveszthető pöfeteg. Legkeresettebb a vargánya és a szarvasgomba. Utóbbi a legdrágább is: kilója 80-90 ezer forint.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="292"] Kovács Istvánné nemcsak gombát, hanem kökényt, csipkebogyót és áfonyát is árul. Két kedvenc étele a vargányapörkölt és a rántott pöfeteg
[/caption]– Harmincöt éve gombászom, s kelek naponta fél háromkor – avat be titkaiba Kovács Istvánné. A bátonyterenyei árus a Fővám téri csarnokban kínálja portékáját, s mint elmondta, a környéken ő a legöregebb gombás. Vásárlói között ismert színészek is vannak, ám amikor neveket kérdezünk, kedvesen csak anynyit felel, egyiküket sem kérdezte meg, elárulhatja-e őket.

Kovácsné munkamegosztásban dolgozik férjével. Miközben ő árul, embere gombát szed. Ura ez évi legnagyobb zsákmánya egy hatkilós pöfeteg volt. Naponta öt-húsz kilónyi kalapos finomságot hoznak Budapestre. A vevők leginkább a fenyővargányát és a pereszkét, a rizikét, a róka- és a szarvasgombát keresik. Utóbbi a legértékesebb. A gombász egyik kedvence a piruló galóca. Ebből igen sokat találnak, ám nagy bánatára nem árusíthatják.

Kalapos barátainkat bárhol gyűjthetjük. Ősszel leginkább a tölgy- és bükkerdőket, a déli fekvésű hegyoldalakat érdemes járni. Az igen drága szarvasgombát képzett kutyával keresik, így megtalálására anélkül kevés az esély.

A szakértő a börtönt kockáztatja

– A gyilkos galócából már egy apró darabka is elég a halálos mérgezéshez – magyarázza Kovácsné Urbanyek Éva gombaszakértő. Volt rá példa, mikor egy szem galóca miatt dobtak ki többkilónyi egészséges gombát. Ilyenkor nincs apelláta, hisz a szakértő a börtönt kockáztatja, ha enged.

A vizsgálat egyébként ingyenes. A Fővám téri csarnokban reggel héttől állnak a műkedvelő szedők rendelkezésére. Természetesen máshol is bemutathatjuk a szedett gombákat. A nagyobb fővárosi csarnokokban és vidéki piacokon rendre megtalálhatjuk a szakértők kis pavilonjait. Mint megtudtuk, vannak olyan kalaposok, amelyeket korábban ehetetlennek minősítettek, ám néhány éve már nem dobják őket a kukába. Ilyen például a piruló őzláb. A szakember elmondta, az emberi szervezet hozzászokott e gombához.

Szegfűgomba Négy-nyolc centiméter magas, félgömbre hasonlító, szélén bordázott kalapú, nedvesen narancs-okker, szárazon bőrszínű. Mindenféle gyepen májustól októberig terem. Kilója négy-öt ezer forint.

Vargánya Robusztus, hasas, fehéresbarnás, a felső harmadában apró szemű hálózattal rendelkezik. Húsa fiatalon kemény, merev. Mindenféle lombos és fenyőerdőben nyártól őszig feltalálható. Kilója hat-hét ezer forint.

Rókagomba Tojássárga színű kalapos. Tölcsérgomba alakú, de termőrétege nem lemezes, hanem a tönkre mélyen lefutó ráncokból áll. Húsa fehéres, kellemes kajsziillatú. Nyáron és kora ősszel jelenik meg. Kilója nyáron hét-, ősszel ötezer forint.

Csiperke Réten, legelőn, tápanyagdús talajon, júniustól októberig csoportosan termő gomba. Kalapja öt-nyolc centiméter átmérőjű. Felszíne fiatalon sima, később barnás pikkelyek keletkeznek rajta. Ára változó, két-három ezer forint.

Bátonyterenyei vargánya

A vargányát apróra vágjuk, leforrázzuk, majd húsz percig főzzük. Miután megpuhult, lemossuk, s félretesszük. Apróra vágott hagymát és méregerős paprikát megdinsztelünk, majd lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a gombát és a pirospaprikát. Mellé főtt vagy sült burgonyát

adunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!