Hírek

2004.10.20. 01:02

Port szívunk Budapesten, az életünkbe is kerülhet

Az évi 23-24 ezer budapesti halottból 1723 halála közvetlenül összefüggésbe hozható a szálló porral. Ha a szálló por éves átlagkoncentrációjának határértéke a 2010-ben bevezetendő határérték alatt lenne Budapest levegőjében is, akkor egy kisebb falu lélekszámával maradna gazdagabb e legnagyobb falu.

Szőke László–Izing Antal

Ugyanolyan módszerrel és eszközökkel mérték huszonhat nagyvárosban a tüdőnkbe szívott levegő minőségét és egészségkárosító hatását. Huszonhárom város 36 millió lakosára nézve kiszámolták, mit jelentene, ha csak két napig minimálisra csökkenne minden városban a szálló por mennyisége. Ez a 20 mikrogramm/légköbméter az Európai Unió 2010-ben bevezetésre kerülő egészségügyi határértéke. A csökkentéssel évi 2580 ember életét lehetne megmenteni.

Budapesten a harminc évnél idősebbek körében a várható élettartam tizennégy évvel növekedne, ha a szálló por egy alattomosan kis méretű fajtájának koncetrációját 3,5 mikrogramm/légköbméterrel csökkentenénk. A Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézete főorvosa, Páldy Anna az ÁNTSZ fővárosi intézetének munkatársaival elvégzett egy számítást. Eszerint közvetlenül a porosabb budapesti napjaink után az érrendszeri megbetegedések miatti halálozások száma határozottan megnövekszik.

A program célja, hogy az európai döntéshozók számára könynyen elérhető információs rendszert hozzanak létre. Páldy Anna elmondta, hogy Budapest a középmezőnyben helyezkedik el, légszennyezettségi helyzetünk enyhén javul. De igazán csak az segíthetne, ha annak a 200 ezer autónak – amely kívülről érkezve Pesten naponta veri fel a port – legalább a felét a városhatáron kívüli őrzött parkolókban lehetne hagyni. Hiszen naponta másik 200 ezer autó indul és kering a városhatáron belül is. Addig marad a pormaszk. Vagy a zöld minisztérium nem mindig elérhető, túlságosan nem is népszerűsített online légszennyezettség-mérő honlapja: a www.kvvm.hu/szakmai/ncm

Infarktus és trombózis

A kisebb porszemcsék mindig a levegőben keringenek. Onnan a légutakba, a legkisebb méretűek a léghólyagokba, onnan a keringésbe, vagyis a véráramba jutnak. A véráramba jutott porrészecskék fokozzák a véralvadékonyságot, mert beindítanak egy olyan fehérjetermelést, amely végül vérrögösödéshez vezet. Ebből a rögösödésből alakulhat ki az embólia, a szívinfarktus és a trombózis.Az adatok és grafikonok a Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. segítsége révén jutott el szerkesztőségünkhöz. Ezúttal is köszönjük Steiner Ferenc ügyvezető igazgató szíves segítségét.Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!