Hírek

2004.10.30. 05:51

Miből telik az MTV-nek a tervbe vett hírcsatornára?

A Magyar Televízió Üzemi Tanácsának vezetője és a KÖZszolga nevű szakszervezet elnöke még nem kapott hivatalos tájékoztatást, hogyan és milyen pénzből akar Demokrácia néven hírcsatornát indítani az eladósodó MTV vezetése.

Körmendi Gábor

Ahogyan lapunk már beszámolt róla: minden elvi akadály elhárult, és legkésőbb jövő március 15-én megkezdheti működését a köztévé hírcsatornája. Az MTV Demokrácia élő egyenesben közvetítené a parlamenti üléseket, vágatlanul mutatnák be a pártok fontosabb rendezvényeit, és beszámolnának az állami nagyvállalatok és jelentősebb gazdasági társaságok közgyűléseiről.

A tematikus csatorna indítását Rangos Katalin műsorpolitikai főtanácsadó vezetésével egy külön kabinet intézi. A testület tagja többek között Nika György, a Híradó főszerkesztője és Kéri J. Tibor, a Parlamenti Napló főszerkesztője. Rangos jelenleg külföldön tartózkodik, munkatársai azt ígérik, a jövő héten már beszámolhatnak az új csatornával kapcsolatos tervekről.

Kapuvári Gábor, az MTV Üzemi Tanácsának elnöke azonban nem érti, miért a sajtóból értesülnek egy új közszolgálati csatorna indulásáról. – Semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a tervekről, pedig lennének kérdéseim a jövőt illetően. Vannak olyanok is, akik még az új csatorna beindításának törvényességét is vitatják – mondta Kapuvári. Az információáramlással Matúz Gábornak, az MTV-ben működő KÖZszolga nevű szakszervezet elnökének is gondjai vannak. – Továbbra is 700 televíziós elbocsátása forog közszájon, több munkatárs
egzisztenciális félelemben él.

A menedzsment meg nem szól hozzánk, miközben tele vagyunk kérdőjelekkel – fogalmazott az érdekvédő. Tény, az MTV kiadása havonta 2,2 milliárd forint, a bevétel csupán havi 1 milliárd. A különbözetre jelenleg nincs fedezet. A cég március 5-én elfogadott üzleti terve 10,8 milliárdos állami támogatással számolt, amelyből ezidáig csupán 4,8-at kapott meg, és idén előreláthatólag többet nem is ad a kormányzat. A forráshiány miatt hétfőtől csaknem harminc műsor megszűnik vagy átmenetileg szünetelni fog. Ebben a helyzetben többen is felteszik azt a kérdést, ha két csatorna üzemeltetésére sincs pénze a köztévének, akkor miből akar indítani egy harmadikat.

Az évszakok ritkábban szeszélyeskednek

Forráshiány miatt lekerül a képernyőről az MMM című fogyasztóvédelmi műsor, s ritkábban jelentkezik a Gong és a Rakott. Az MTV egyik legrégibb és legnépszerűbb adása, a Szeszélyes évszakok is a pénztelenség áldozatául esik. Az Élesben és a Szieszta ismétlésekkel száll harcba a nézettségért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!