Hírek

2004.10.20. 01:25

Megzabolázott banki mohóság

A bankok csak a legvégső esetben nyúljanak az árverezés fegyveréhez, a lakás kölcsönét nem törlesztő adóssal szemben – ajánlotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A Pénzügyminisztériumban most azt vizsgálják, elegendő-e az ajánlás, avagy szükséges a hitelintézeti törvény módosítása.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="291"] Egy év alatt húsz lakás került kalapács alá, mert az adós nem tudta fizetni kölcsönét
[/caption]A bankok számos esetben éltek a szerződésben kikötött vételi jogukkal, ha az adós nem tudott fizetni, s bagóért eladták a fedezetként felajánlott lakást. Sőt amikor az előre kikötött vételár durván eltér az ingatlan valódi értékétől, a feltűnő értékaránytalanság miatt felvetődhet az uzsorás szerződés gyanúja is.
Általános gyakorlat, hogy a bankok vételárként a hitelbiztosítéki értéket állapítják meg, amely eleve nem lehet magasabb, mint az ingatlan értékének 70 százaléka. Nem csoda hát, ha nyomban akad buzgó vevő, aki az ilyen ingatlant azonnal megveszi.
A biztosi ajánlást követően ugyanis a bankok állami felügyelete új irányelveket fogalmazott meg. Eszerint a pénzintézetek kötelesek minden lehetőséget megadni ahhoz, hogy az ügyfél, ha nem tudja fizetni kölcsönét, maga értékesítse ingatlanát. Hogy erre mennyi időt kap, a bankok döntésén múlik – közölte Binder István, a PSZÁF szóvivője. Sőt az ajánlás – amelynek betartását fokozottan ellenőrzik – arra is kiterjed, hogy lehetőleg békés úton kell rendezniük az ügyet. Ha szükséges, új kezes bevonásával, szerződésmódosítással, illetve a hitel visszafizetésének átütemezésével. Ha ez sem vezetne eredményre, jöhet a vétel.

Szörnyű esetek rontják az összképet

Előfordult, hogy a bank vételi jogával élve 200 ezer forint tartozás miatt adta el az adós lakását. Máskor egy megszorult adós ingatlanát egy ingatlanforgalmazónak értékesítette, majd ugyanez felajánlotta a pórul járt embernek. Persze egymillió forinttal drágábban. Egy másik esetben a bank, hétmillió forintért eladta a lakást leányvállalatának, amely egy hónap múltán 12 millió forintért továbbértékesítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!