Hírek

2004.10.29. 01:44

Kovács László szívesen maradna még hetekig

Nagy szavazattöbbséggel jóváhagyta az Országgyűlés külügyi bizottsága Somogyi Ferenc jelölését a külügyminiszteri posztra. Vasárnapig azonban mindenképpen Kovács László tölti be a tisztséget.

Csák Elemér

Zavart okozott idehaza, hogy nem alakult meg szerdán Brüszszelben az Európai Unió új kormánya. Több héten át így bizonytalan az energiaügyi biztosnak jelölt magyar politikus sorsa is. Kovács László úgy nyilatkozott, szívesen vállalja a hosszabbítást, és november közepéig maradna külügyminiszter.

Szavai meglehetős visszatetszést keltettek kormányzati körökben. Kijelölt utódja, Somogyi Ferenc ugyanis már a magyar diplomácia vezetőjeként kísérte el Tokióba a miniszterelnököt, mi több: tegnap hallgatta meg az Országgyűlés külügyi bizottsága. A testület 14 tagja támogatta Somogyi külügyminiszteri jelölését, négyen ellenezték, öten tartózkodtak.

Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki Rómában tartózkodik, bejelentette: Kovács László Magyarország egyetlen biztosjelöltje. László Boglár kormányszóvivő lapunknak elmondta, hogy a biztosok személyéről a döntés most José Barroso elnök kezében van. – A külügyminiszter jelölése november 1-jétől érvényes és a folyamatok ennek megfelelően zajlanak, a két dolog nem ér össze – tette hozzá.

Kevert kártyák

A Gyurcsány-kormány megalakulásakor Kovács László tette le az esküt külügyminiszterként. Bejelentették ugyanakkor, hogy megbízatása csak addig szól, amíg Somogyi Ferenc befejezi macedóniai kiküldetését, illetve amíg Kovács László nem lesz az Európai Bizottság tagja.

Az EU kormányzati válsága összekeverte a kártyákat. Fokozták a bizonytalanságot Kovács kétértelmű nyilatkozatai is. Mindamellett kormányzati forrásból úgy tudjuk: Somogyi Ferenc már úgy állhatott csütörtökön a külügyi bizottság elé, hogy a római közlés előtt megszületett a döntés személyéről. Ennek megfelelően kedden leteheti az esküt Magyarország új külügyminisztere.



Névjegy: SOMOGYI FERENC

Somogyi Ferenc

1945. szeptember 1-jén született az ausztriai Hartkirchenben.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett diplomát 1968-ban, majd 1979-ben a Politikai Főiskolát végezte el.

1968-tól a külügyminisztérium munkatársa,

1969-71-ig a rangúni, 1971-73-ig a lagosi nagykövetség munkatársa,

1973 és 1980 között a Külügyminisztérium főelőadója volt.

1980-84-ig Magyarország állandó ENSZ-képviselőjének helyetteseként tevékenykedett New Yorkban.

1984-től öt éven át a Külügyminisztérium nemzetközi szervezetek főosztályának vezetője.

1986-ban nevezték ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek.

1989-től külügyi államtitkár, 1990-91-ig és 1994-96-ig a minisztérium közigazgatási államtitkára volt.

1996-98-ban a KÜM integrációs államtitkárságát vezette.

1997-ben Magyarország NATO-csatlakozási tárgyalásainak delegáció-vezetője volt.

1998-tól a MATÁV Rt. integrációs igazgatója.

1992-94-ig a Külkereskedelmi Főiskola angol nyelvű tagozatának alapító igazgatója, valamint az Exportgarancia Rt. igazgatóságának elnöke.

1998-2003-ig a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöke, 2000-2003-ig az Atlanti Szervezetek Társaságának (ATA) alelnöke volt. 2001-ben a skopjei Stonebridge Communications AD vezérigazgatója.

Nős, három gyermeke van.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!