Hírek

2004.10.13. 07:34

Keresztül Budapesten

BAMA

I. kerület Teleház
Az ünnepélyes keretek között átadott Budai Teleházban ingyenes internet várja az érdeklődőket az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ épületében. A látogatók EU-s információkhoz is juthatnak. (vs)

II. kerület
A Millenáris Fogadóban a magyar animációs filmek legjava tekinthető meg október 13-tól. A Budapest Animációs Filmklub programja Macskássy Gyula-esttel kezdődik. A nézők elé kerül egyebek mellett A telhetetlen méhecske, a Párbaj és a Tíz deka halhatatlanság. A belépés ingyenes. (vs)

III. kerület Felújítják Észak-Budát
A következő nyolc évben Amszterdam és a kerület közösen alakítja át az óbudai gázgyár, a Hajógyári-sziget és a Római-part területét, a tervezett Aquincumi hídhoz kapcsolódó úthálózatot. Erről állapodott meg Tarlós István és Job Cohen, a két polgármester. (tt)

IV. kerület Fizetnek az ötletért
A Fővárosi Vízművek Rt. nyílt ötletpályázaton vár javaslatokat az újpesti Váci úton lévő víztisztító telep hasznosítására. Egymillió forintot kapnak a legötletesebb javaslattal előállók. (fm)

V. kerület Unikumok kiállítása
Az egyetemi könyvtár birtokában lévő, az irodalomtörténet-írás kialakulását bemutató kéziratokból, nyomtatványokból nyílt tegnap kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtárának kiállítótermében. A tárlókban elhelyezett ritkaságok december 23-ig tekinthetők meg. (ka)

VI. kerület Díszpolgár
Markó Iván lett idén a kerület díszpolgára. Az önkormányzat ma a Budapesti Operett Színházban rendezi meg az avatóünnepséget. Posztumusz díszpolgára lett a kerületnek Lotz Károly festőművész is. (rv)

VII. kerület Emléktábla
Szendrő József Jászai Mari-díjas színművész, a nagy nevettető, rendező és műfordító emléktábláját Schiffer János főpolgármester-helyettes avatta fel – Gálvölgyi János színművésszel együtt – a Bajza u. 1. falán. (vs)

VIII. kerület Sorvezető építőknek
Elkészült Józsefváros városrendezési és építési szabályzata. A jövőben ennek megfelelően lehet területet felhasználni, telekalakítást végrehajtani, építési munkát, valamint engedélyhez nem kötött építési tevékenységet végezni, közterületet rendezni. (vs)

IX. kerület  Rongálásbiztos ivókút
Paulikovics István ötletét találták a legeredetibbnek a ferencvárosi városszépítési pályázatra beérkezett öt munka közül. A negyvenéves férfi egy olyan ivókutat tervezett a Tompa utca 14. szám alatti épület elé, amely a rongálás elleni védettség szempontjából is megfelelő. (tt)

X. kerület Érték az egészség
Az Emberbarát Alapítvány Legyen érték az egészséged! címmel egészségmegőrző ifjúsági konferenciát rendez ma középiskolás fiataloknak az alapítvány székházában (X., Cserkesz u. 7–9.). (vs)

XI. kerület Vajdasági fesztivál
Egész napos rendezvényt tartanak a hét végén a Fonó Budai Zeneházban a jugoszláviai magyarság tiszteletére. A programok között versmondás, gyermektáncház és népzenei  hangverseny szerepel. (tt)

XII. kerület Nyugdíjasklub
Teázással egybekötött filmvetítést tartanak ma délután a hegyvidéki művelődési központ nyugdíjas klubjában. A belépés díjtalan. William Wyler Hogyan kell egymilliót lopni? című filmjét vetítik. (ka)

XIII. kerület Magasabb korhatár
A kerületi önkormányzat módosította a lakáshoz jutás támogatásának rendszeréről szóló rendeletet. Az első lakáshoz jutási támogatás keretében a fiatal házasok korhatárát 40 évre emelte fel. (fm)

XIV. kerület Szent csontok
Buddha-ereklyéket állítanak ki vasárnaptól Budapesten. A műtárgyak két napon át tekinthetők meg a Stefánia-palotában. A világszerte bemutatott tárgyak 2005-től az ENSZ székhelyére kerülnek New Yorkban. (nvzs)

XV. kerület Évközi közgyűlés
A pestújhelyi Pátria Egyesület vezetősége beszámolt az év eddigi eseményeiről, és ismertették további programjaikat. Október 30-án, szombaton este halottak napjára emlékezve a volt pestújhelyi temető mellett gyújtanak gyertyát az egyesületi tagok. (vs)

XVI. kerület Ezüstfa Vitézi Kör
Az Őskultúra Alapítvány haditornacsoportja várja a kísérleti régészet, a hadihagyomány-őrzés, a kézművesség iránt érdeklődőket. A heti rendszerességű foglalkozásokhoz az Ezüstfa Várudvarban (Rákosi út 224.) lehet csatlakozni. (vs)

XVII. kerület Útfeltöltés
Az önkormányzat 200 millió forintot költ több rákoskerti, rákoshegyi és rákoskeresztúri földút zúzott kővel történő feltöltésére. A már csatornázott földutakat négy méter szélességben 10-15 centiméter vastag zúzott kővel borítják be. (nvzs)

XVIII. kerület Megmérettetés
A kerület összes középiskolája és valamennyi általános iskolája benevezett az idei diákhét rendezvénysorozat versenyeire. A díjkiosztó gála pénteken a Karinthy gimnáziumban lesz. (nvzs)

XIX. kerület Bemutatkoznak a bölcsődék
A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban a kerületi bölcsődék gondozónőinek kiállítása várja a látogatókat. A bölcsődei élet mindennapjaiba, a gyerekek fejlődésébe bepillantást engedő tárlat október 21-ig tekinthető meg. (vs)

XX. kerület Jégcsarnok épül
A képviselő-testület zárt ülésen hozta meg a döntést, hogy megkezdődhet a jégcsarnok építése. A hivatal felhatalmazást kapott a Zodony utcai beruházás elindításához szükséges szerződések és megállapodások aláírására. (vs)

XXI. kerület Telefonos fórum
Ma a Csepp TV stúdiójában 18.15-kor Tóth Mihály polgármester, Orosz Ferenc, Horváth Gyula, dr. Borsány György alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző válaszol a telefonos kérdésekre. A nézők délután négytől hívhatják a 420-6950-es telefonszámot. (vs)

XXII. kerület Véradás
Önkéntes véradást szervez a kerületi vöröskereszt szervezete a Campona Bevásárló- és Szórakoztató-központban (Nagytétényi út 37–45.) október 16-án 10–17 óra között. (kg)

XXIII. kerület Ülés
Soroksár képviselő-testülete a városháza tanácstermében tartja ma októberi nyilvános ülését. Napirenden a 2004. évi költségvetés, közhasznú és közcélú foglalkoztatás többlettámogatási igénye szerepel. (vs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!