Hírek

2004.10.26. 01:43

Kedvezményeket kapnak a határon túli románok

Január elsején lép érvénybe az a Bukarestben elfogadott jogszabály, amely oktatási és kulturális jogokat biztosít a határon túl élő románságnak.

Gyulay Z.

A törvény célja a külföldön élő románság kulturális, etnikai, nyelvi és vallási azonosságtudatának megőrzése és megerősítése. A külföldön élő románoknak jogukban áll bármilyen szintű tanulmányokat folytatni Romániában, oktatási ösztöndíjakban részesülhetnek, ingyen vehetik igénybe a kulturális közintézmények szolgáltatásait, és természetesen részesülhetnek a pedagógusoknak járó kedvezményekben is.

Titus Corlatean, a törvényt kidolgozó bukaresti Határon Túli Románok Hivatalának vezetője hangsúlyozta: alkalmazásában az európai uniós és a nemzetközi ajánlásoknak eleget téve járnak majd el. „Nem fogunk olyan gazdasági vagy szociális előjogokat biztosítani, amelyeket a magyar státustörvény első verziójában sokan bíráltak” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!