Hírek

2004.10.21. 01:17

Kárpótolják a Ferihegynél élő lakókat

Zajvédelmi pénzt akar kivetni a jövő évtől a Budapest Airport Rt. minden repülőgépre. Azok a légitársaságok fizetnék a legtöbbet, amelyeknek gépei a leghangosabbak és éjszaka szállnak fel vagy landolnak Ferihegyen. A pénzt a zaj miatt károsult lakóknak szánják.

Tóth T.–Steiner K.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Vörös Nóra (33) és Flórián (2) szereti a repülőket, de nem mindegyiket
[/caption]Egyik éjszaka félelmetes zajra ébredtem. Egy orosz teherszállító repülőgép szállt le éppen a házunk felett, attól tartottam, elviszi a háztetőt – mondja Vörös Nóra. A családanya harminchárom éve lakik a Ferihegyi repülőtér közvetlen közelében. A gépek többségét az évek során megszerette, már szinte tudja, mikor landolnak vagy szállnak fel. Ilyenkor a házuk mellett lévő erdő felett haladnak el a hatalmas járművek. Lentről úgy tűnik, mintha csupán néhány száz méterre lennének a háztetőktől.
– Láttam már Herkulest és Tankert, mindkét katonai szállítórepülőgép hangjával megbarátkoztam. A több mint húszéves orosz repülőgépek fülsiketítő dörejét azonban nem tudom megszokni. Ezek a legzajosabbak – panaszkodik Nóra.

A Budapest Airport Rt. most ezek ellen a hangos gépek ellen próbál fellépni a májustól működő zajmonitorrendszer segítségével. A légikikötő területén elhelyezett hat mikrofon segítségével térképet készítenek. Ennek alapján pontosan meg lehet határozni, hogy a repülőgépek a mérőhelyeken mekkora hangot bocsátanak ki.  A repülőtér más módszerrel is próbál fellépni a hangos repülők ellen. Ezért jövő évtől bevezetik a zajvédelmi díjat. Ennek mértéke függ a gép típusától és attól, hogy a gép mikor száll le vagy fel. A legtöbbet az éjféltől reggel ötig tartó, úgynevezett mélyalvási időszakban közlekedő légitársaságok gépeinek kell majd fizetniük. A tervek szerint az éjszakai tarifa tízszerese lesz a nappali zajvédelmi díjnak. Éjjel egyébként összesen hat gép le-, illetve felszállása engedélyezett. Időnként előfordul, hogy késés vagy szélsőséges időjárás miatt több gép is megfordul éjjel Ferihegyen.
A bevezetendő új zajvédelmi díj nagyságáról a Polgári Légiközlekedési Hatóság dönt, a beérkező pénzt egy külön számlán kezeli majd a társaság.

A Budapest Airport Rt. számításai szerint a zajvédelmi díj éves szinten több százmillió forintos bevételt jelent. Ennek jelentős részét azoknak a lakóknak ajánlják fel, akiknek kárt okozott a repülőgépek keltette zaj. Több százezer forint értékű új hangszigetelő ablakokat és ajtókat szerelnek fel a zajos övezetekben lévő épületekre.
Az új rendszer életbe lépéséig is a repülőgépek keltette zaj miatti panaszaikat a már három éve működő 06-80/203-820-as zöld számon jelenthetik be.

 

Európában már negyven éve van zajártalom elleni törvény

Külföldön

A repülőgépek által keltett zajjal foglalkozó törvény Németországban 1971 óta létezik. Ez arra kötelezi a repterek üzemeltetőit, hogy a passzív zajvédelmi intézkedéseket teljes mértékben maguk finanszírozzák. Ide tartoznak a zajszigetelő ablakok és a szellőzőberendezések az úgynevezett első számú, szanálási zónában, ahol a legmagasabb a zajártalom. A legtöbb esetben ezeket a költségeket a leszállási illetékből fizetik az üzemeltetők. A kettes számú, megelőző zajvédő zónában a törvény szerint nem épülhet óvoda, iskola, idősek otthona.

Itthon

A XVIII. kerületben különbizottság állt fel a zajártalmak csökkentésére. Sándor László alpolgármester a Reggelnek azt mondta: a repülőgépek zajától szenvedő lakosok gyakran elvárják, hogy az azért felelős cégek, társaságok tegyék jóvá az őket ért kárt. A kerület két éve foglalkozik az ügygyel, bevonva az érintett hatóságokat, minisztériumokat. A bizottság nemrégiben tartott tanácskozást több tárca a légügyi hatóság képviselőivel a lehetséges megoldásokról. A probléma végső megoldására azonban még várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!