Hírek

2004.10.16. 09:10

Ismét csillagok háborúja

Az amerikai elnök fölmelegítette korábbi elődje, Ronald Reagan csillagháborús terveit. A fő indok a terrorizmus elleni védelem erősítése.

Gyulay Zoltán

Az örök amerikai álom a tökéletes biztonságról. Rakéta-védőernyő a világűrben. Már Ronald Reagan akkori elnök megkísérelte 1983-ban a megvalósítását. A Szovjetunióból indított ellenséges atomrakétákat még az amerikai légtéren kívül, a világűrben megsemmisítették volna. Csaknem harminckétmilliárd dollár ment annak idején veszendőbe. Tíz évvel később Bill Clinton, az utód lefújta a programot. Reagan sokat vitatott csillag-háborús tervei napjainkban újra valósággá válnak.
Szeptemberben az alaszkai Fort Greely katonai támaszponton a legszigorúbb biztonsági előírások közepette két védelmi rakétát telepítettek. A rakétasilók huszonöt méter mélyek, kupola fedi őket.
Összesen húsz ilyen rakéta szerepel a jelenlegi tervekben, költségük meghaladja a hét és fél milliárd dollárt. Október folyamán további három hordozószerkezetet helyeznek üzembe egyenként ötvenmillió dolláros robbanófejjel Alaszkában, kettőt pedig a kaliforniai Vandenberg légibázison.
Az indítást a Colorado Springs hegyei között elhelyezett titkos és atombombabiztos bunkerből irányítják a világot behálózó radarrendszer segítségével. Európa védelméhez további irányítóközpontokra és rakétasilókra van szükség Nagy-Britanniában. Szóba került helyszínként még Grönland és Lengyelország is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!