Hírek

2004.10.15. 13:56

Iskolaköpenyre cserélték az orvosi ruhát a doktorok

Negyven diák, köztük osztályvezető orvosok, kórházigazgatók, kezdő doktorok és ápolók kaptak tegnap egészségügyi menedzseri diplomát.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Az Egészségügyi Menedzserképző Központban orvosok, ápolók és nővérek tanulták együtt a vezetést
[/caption]Az elmúlt két évben oktatóiktól, de főként egymástól megtanulták, hogyan kell eredményesen irányítani az embereket.
Hat év egyetem és öt év rezidensképzés után a Semmelweis egyetem tüdőklinikájának osztályvezető adjunktusa ismét beült az iskolapadba. Dr. Bártfai Zoltán (37) szerint nem árt tanulni. A doktor ezért beiratkozott az Egészségügyi Menedzserképző Központba. Két évig havonta egy hetet arra szánt, hogy elsajátítsa a tudatos vezetési technikát.
– Elméleti felkészültség nélkül csak az ösztönök segíthetnek egy vezetőnek a munkatársaival történő együttműködésben. Ez kockázatos saját maga és az általa irányított intézmény számára is – vallja az orvos. Ilyen képzésen a különböző osztályokat, sőt egész kórházakat irányító orvosok kis része vesz részt. Dr. Bártfai Zoltán szerint ez az oka a gyógyintézmények nem piacképes menedzsmentjének.
Bártfai doktor úgy véli, hogy a leghasznosíthatóbb ismeretet
a kezdő orvosoktól és nővértanulóktól kapta. Bár csak négy éve van vezetői pozícióban, már elfelejtette, mi volt a problémája medikusként a vezetőkkel. Arra sem emlékszik már, mire panaszkodtak a nővérek. Most közösen keresték a megoldásokat a régi-új problémákra.
Mórocné dr. Tóth Ildikó (45) második gyermekkorát élte a menedzserképzés ideje alatt. A tatabányai Szent Borbála Kórház igazgatóját ebben kollégái is segítették, akik iskolatáskát ajándékoztak neki tornazsákkal és uzsonnával, amikor elkezdődött a suli. A belgyógyász orvos is az évfolyamtársaitól kapott tudásra a legbüszkébb.

Kétmillió forintba kerül az orvosképzés

A Semmelweis egyetemen 2,4 millió forintba kerül az államilag nem finanszírozott orvosképzés. Ugyanezt a hatéves képzést Debrecenben és Szegeden 1,7 millió forintért kínálják évente. Az sem ússza meg olcsóbban, aki fogorvosnak tanul, a szintén 12 féléves képzés 2,2 millió forintba kerül. A tandíjhoz még egyéb költségek is járulnak, így például a 35 ezer forintos beiratkozási díj, a 26900 forintos nyári gyakorlat és

a 30 ezer forintos diplomadíj.

Tízszeresek a fizetések az unióban

Egy friss felmérés szerint a most végzett orvosok 63 százaléka szeretne az Európai Unióban elhelyezkedni. Ez elsősorban az alacsony fizetésekkel és a hazai gyógyítás hiányos feltételeivel magyarázható. Jelenleg itthon bruttó 144 ezer forintot kap egy kezdő orvos, a klinikai adjunktus pedig bruttó 180 ezer forintot. Az uniós tagállamok többségében 5-10-szer magasabbak az orvosbérek. A Magyar Orvosi Kamara számításai szerint bruttó 660 ezer forintos kezdőfizetés lenne az optimális.

Félnek a külföldi gyógyszerektől

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta, hogy egy dolog visszatartja a magyar orvostársadalmat az uniós országoktól. Gyenes Géza hangsúlyozta: az egyetemeken az egyik legnehezebb tantárgy a gyógyszerészet, külföldön azonban mások a gyógyszerek. Ezért kint újra kell tanulniuk a vakcinák hatásait, mellékhatásait, hogy sikeresen gyógyíthassanak.

Mórocné dr. Tóth Ildikó (45)

Nagyon kevés kórházigazgatónak vannak elméleti ismeretei a hatékony vezetésről. Akik megszerzik az egészségügyi menedzseri diplomát és vele a szaktudást, jelentős előnnyel pályázhatnak a vezetői pozíciókra.

Dr. Bártfai Zoltán (37)

Elefántcsonttoronyból lehetetlen jól irányítani a munkatársakat. Itt megtapasztaltuk, hogy honnan erednek a problémák.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!