Hírek

2004.10.16. 09:24

Hírsáv

BAMA

Országszerte sztrájkoltak az egészségügyi dolgozók
A jobb munkakörülmények megteremtéséért több mint tízezren sztrájkoltak tegnap a kórházakban, sokan szolidaritásukat fejezték ki. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban négyszázan, a gyulai megyei kórházban a dolgozók negyvenöt, a békéscsabai kórházban pedig 25 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. Pécsett mintegy 850 dolgozó nem vette fel a munkát.

Több támogatást kapnak a kistérségi társulások
A tervek szerint jövőre nagyobb öszszeggel támogatja a megalakult több- célú kistérségi társulásokat a központi költségvetés – mondta
Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken Tarpán, egy szakmai fórumon. Az eddig létrejött szervezetek az idei hétmilliárd forinttal szemben kilencmilliárd forint központi forrásra számíthatnak.

Alaposan átdolgozzák a munkajogi szabályokat
A gazdasági viszonyokhoz jobban alkalmazkodó, igazságosabb munkajogi törvényre van szükség a gyorsan átalakuló világban. Ezt Héthy Lajos, a munkaügyi minisztérium közigazgatási államtitkára mondta pénteken egy munkajogi konferencián. Az 1992-ben életbe lépett Munka törvénykönyve sok tekintetben alapos átdolgozásra szorul, állította az államtitkár.

Nem pályázik újra a Duna Tv volt elnöke
Nem indul Pekár István a Duna Televízió elnöki posztjára kiírt újabb pályázaton. Tisztségétől szeptemberben, mandátuma lejártát követően vált meg. A három sikertelen forduló után nem lát esélyt arra, hogy esetleg elnök lehetne. Az indulást felesleges erőfeszítésnek tartja.
Ha lehetséges, szeretne a televíziónál maradni és filmeket készíteni.

Több mint tízezren igényeltek diákhitelt
Az idei tanév első pénztári napján, pénteken, tízezernél több egyetemista és főiskolás jutott először diákhiteléhez. Velük együtt eddig több mint 170 ezren vették igénybe a szabad felhasználású kölcsönt. A mostani utalással a márciusi rekordot megközelítő összeget, hétmilliárd forintot osztottak ki. A jogosultak egyszerre kapták meg a szeptemberi és az októberi pénzt.

Szeretnék megtartani a Nemzeti Tankönyvkiadót
A Nemzeti Tankönyvkiadó magánosításának leállítása érdekében nyújtottak be fideszes képviselők határozati javaslatot. Kezdeményezik, hogy a kormány vonja vissza a már kiírt pályázatot. Október 31-ig pedig terjessze az Országgyűlés elé az állami tulajdon értékesítéséről szóló tervezetet – javasolja Pokorni Zoltán, Pósán László és Pánczél Károly.

Etikai vizsgálatot indított az MSZP Zuschlag ellen
Etikai vizsgálatot kezdeményezett az MSZP-frakció vezetése a szocialista párt etikai és egyeztető bizottságánál Zuschlag János Terror Háza előtt tett, visszatetszést keltő kijelentése ügyében. A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferenc kormányfőt és a koalíciós frakcióvezetőket, hogy határozottan határolódjanak el az MSZP-s képviselő szavaitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!