Hírek

2004.10.28. 06:02

Hideg Edina elkapta a visszaeső szatírt

Hideg Edina (29) felháborodott, de nem esett pánikba, amikor munkából hazafelé menet szembe találta magát a szatírral. A férfi a X. kerületi Sibrik Miklós utcai felüljáró közelében, a benzinkút tövében feledkezett magába. Edina rendőrért kiáltott.

Körmendi Gábor – Szemán László

A fiatalasszony egy kőbányai székhelyű világcég irodai alkalmazottja. Nap mint nap ugyanazon az útvonalon siet haza férjéhez. Hétfőn, kora este azonban a férje ment érte a X. kerületi Rendőrkapitányságra. Nagyobb baj szerencsére nem történt vele, mindössze segített becserkészni és elfogni a rendőröknek egy visszaeső szatírt. A férfinak az a kedvenc szórakozása, hogy saját maga próbál szexuális örömöket szerezni saját magának, mégpedig a nyílt utcán, lehetőleg nők szeme láttára.
– Munkából hazafelé menet, a Sibrik Miklós úti felüljáróhoz közeli buszmegálló és benzinkút között pillantottam meg a férfit. Nem szólt az semmit, csak csinálta, amit csinált, úgy, hogy minden arra járó jól láthassa – elevenítette föl a történteket a fiatal feleség. Edina nem esett pánikba, hanem határozottan cselekedett.

Bátran viselkedett

Nyilvános helyen, mások szeme láttára… Ezek a férfiak általában félnek a nőktől, félnek egy normális férfi-nő kapcsolattól – mondta el a Reggelnek Kránitz Mariann kriminológus.

– Számos ilyen eset fordul elő, de nagyon ritka, hogy valaki rendőrt hív. Edina nagyon jól döntött! – A szakember a tapasztalatai alapján megjegyezte, rendszerint úgy alakul, hogy az áldozat agresszívvé válik, ráordít a szemérmetlenkedőre, az pedig megijed és elszalad. „Maga a közszeméremsértő cselekedet nyilvánvaló aberráció, a társadalom is elítéli. De az ilyen beteg emberek többsége nem erőszakoskodik. Fontos hangsúlyozni, ez egy létező, nagyon magas látenciájú probléma, azaz a legtöbb eset napvilágra sem kerül.” A kriminológus véleménye: ha valakit ilyen módon zaklatnak, lényeges, hogy határozott maradjon, és ha teheti – Edinához hasonlóan – hívjon rendőrt. Szerettünk volna statisztikát kérni, mennyi hasonló eset fordul elő évente, de alapesetben ez a magatartás csupán szabálysértésnek minősül, és nem tartják nyilván a kerületi kapitányságok.– Meg nem rémültem, inkább gusztustalannak tartottam a dolgokat. Ha megijedtem volna, lehet, hogy elfutok, de én úgy döntöttem, inkább szólok a rendőröknek – folytatta.
Edina kicsit távolabb húzódott,  talán kicsit félt is, s várta, vajon mi fog történni. A férfi továbbra sem zavartatta magát.
A magamutogató vélhetően más végkifejletre számított, ám hirtelen, hangos fékcsikorgások közepette megérkeztek a rendőrök. Az egyenruhások Edina útmutatásai alapján kétoldalról bekerítették a szemérmetlenkedőt. Pillanatok alatt elkapták, beültették az egyik rendőrautóba, s már vitték is a kerületi kapitányságra.
– Megkértek, mondjam el a rendőrségen, mi történt. Később megtudtam, hogy a férfi nem először ragadtatta el magát nyilvános helyen. Visszaeső. Akár két évet is kaphat. Nem szeretnék többet vele vagy más szatírral találkozni, azt sem szeretném, hogy felismerjenek – magyarázta, miért nem akarja, hogy fotója megjelenjen az újságban.
A szatírt elfogó rendőrök szerényen elhárították érdeklődésünket. Mint mondták, csak tették a dolgukat. Edina jó véleménnyel van róluk, mert gyorsan és hatásosan végezték feladatukat, a kihallgatás során is figyelmesek és udvariasak voltak. A fiatal nő tettével nem csak a rendőröket segítette, de bebizonyította azt is, hogy váratlan helyzetekben leginkább a határozott fellépés vezethet eredményre.
Edináé, mondhatni szerencsés eset. Mert olyan is előfordul, viszonylag ritkán, hogy a szatírt egészen más fából faragták, áldozatát megtámadja, veri, fojtogatja. Bősz indulatában mindenféle erőszakos cselekedetekre ragadtatja magát. Olyankor bizony kevés a lélekjelenlét, kevés a bátorság, nincs idő rendőrért, segítségért kiáltani.

Büntetendő cselekmény nyilvánosság előtt

Aki magát nemi vágyának kielégítése érdekében más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható. A büntető törvénykönyvben alapvető a „saját nemi vágy” kielégítésére vonatkozó feltétel. Egy fölkészült ügyvéd jó esélylyel meg tudja védeni ügyfelét, amennyiben az csak letolja a nadrágját… A mentőakció nem mindig sikerül: egy szentesi férfi a volt feleségének mutogatta magát az utcán. A szatírt elmarasztalták. Magyarországon még nem volt példa arra, hogy ilyen módon nő mutogatta volna nyílt színen magát. Egyetlen magyar ellen indult szeméremsértés miatt eljárás, az is Olaszországban. Cicciolina az olasz parlamentben mutatta meg a keblét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!