Hírek

2004.10.15. 11:13

Heves vita a teflon és segédanyaga körül

Maga a teflon is veszélyes, állítja a Vadvédelmi Világalap (WWF), mások szerint csupán az előállítása során alkalmazott segédanyag. A DuPont cégnek háromszázmillió dollárt kellett kifizetnie az őt beperelő 60 ezer amerikai lakosnak.

Tornai Szabolcs

Javában folyik a WWF hadjárata, amelynek célja a vegyi anyagokra vonatkozó szabályok szigorítása. Az Európai Unió jelenleg egy új vegyszertörvényről tárgyal. Ennek értelmében a gyártóknak mintegy 100 ezer vegyi anyagról kellene teljes körű tájékoztatást adniuk.
Az emberiség vegyianyag-termelése 1930 óta évente 1 millió tonnáról 400 millió tonnára emelkedett. A WWF év eleji jelentése szerint számos olyan anyag része a hétköznapoknak, amelyek nem pusztán az élővilágra, de az emberekre is veszélyesek. Ezek közé tartoznak a tűzálló anyagok és a ragadásgátló készítmények, így például a teflon. Mivel a teflon számos szintetikus gyermekruhában is megtalálható, a WWF óvatosságra szólította fel a szülőket.
Ohióban és Nyugat-Virginiában 60 ezer lakos perelte be az USA második legnagyobb vegyszergyárát. A közösségi vád szerint a DuPont a teflon-előállításhoz szükséges segédanyaggal, a PFOA-val mérgezi az Ohio folyót. A helyiek szerint az ivóvízbe került anyag miatt egészségkárosodások és születési rendellenességek tapasztalhatók.
Ma Európában minden 1981 óta létező vegyi anyagot szigorú vizsgálatnak vetnek alá. De a teflon segédanyaga azon 100 ezer vegyszer közé tartozik, amelyeket 1981 előtt találtak fel. A környezetvédők mind Amerikában, mind Európában a segédanyag  betiltását szorgalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!