Hírek

2004.10.29. 16:34

Gálaestre készül a 25 éves Győri Balett

Megalakulásának 25. évfordulóját gálaesttel ünnepli a Győri Balett november 5-én a Győri Nemzeti Színházban.

BAMA

Közlése szerint az ünnepi eseményen két kompozíció premierjét és az utóbbi évek legsikeresebb táncjátékait láthatja a  közönség. 

Először viszik színre Bombicz Barbara A félelem labirintusa című  koreográfiáját Dés László zenéjére, valamint Demcsák Ottó   Paracelsus rózsája című kompozícióját Hindemith zenéjére. Mindkét  koreográfus a győri együttes táncosa.

A repertoárból az együttes előadja Robert Cohan koreográfiáját,  a Stabat Matert Vivaldi muzsikájára. Bemutatják Robert North Trójai  játékok című produkcióját tradicionális latin-amerikai zenei  kísérettel, majd részleteket táncolnak a Machbetből, Marie  Brolin-Tani koreográfiájából és a New Yorkban is nagy sikert aratott  Purim, avagy a sorsvetés című táncjátékból, amelyet William Fomin és  Juhos István koreográfus jegyez.

A finálét Román Sándor koreografálta, abban a győri tánc- és  képzőművészeti iskola diákjai is fellépnek. Kiss János felidézte, a balettintézet végzős osztálya  negyedszázada döntött úgy, hogy együtt marad. Vezetőjüknek Markó  Ivánt kérték fel, aki abban az időben Béjart társulatában  szólótáncos volt. Győrött akkor épült a színház, amely befogadta az  új társulatot. 

Markó Iván 1991-ben vált meg az együttestől, azóta a Budapesti  Fesztivál Balett vezetője. A jubileumi gálaesten az alapító is jelen  lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!