Hírek

2004.10.25. 07:11

Ellenzik az uniós alkotmányt

BAMA

Az Európai Parlamenten belül megkülönböztetett jogállás nélküli csoportot hoznak létre az Európai Unió alkotmányát ellenző képviselők.

A European Voice című hetilap szerint a 731 fős parlamentből legalább 100 képviselő csatlakozik majd a csoporthoz. Az egyesülés létrehozásával kívánják hangsúlyozni, hogy nem értenek egyet a szerződéssel, amelyet a tagorszá-gok mellett az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie majd. Az úgynevezett euroszkpetikusok nem tartják demokratikusnak az alkotmányt, amelyet június végén hagytak jóvá az EU-tagországok állam- és kormányfői. Aláírására pénteken kerül sor Rómában, ahol ugyancsak a tagállamok vezetői látják el kézjegyükkel a dokumentumot ünnepélyes körülmények között. Ezt követően kerül sor a ratifikálási folyamatra, amelyben az Európai Parlament első kíván lenni, a tervek szerint még az idén megerősítve a szerződést. Az euroszkeptikusok EP-csoportjának várhatóan nem lesz támogatottsága ahhoz, hogy döntő változást hozzon az uniós közvéleményben. Tevékenységük azonban bonyolíthatja az alkotmány elfogadásáért folytatandó kampányt a tagorszá-gokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!