Hírek

2004.10.13. 07:46

Egekbe szökik a benzin ára

A több mint 260 forintos benzinár növeli a szállítási díjakat és tovább borzolja a kisemberek idegeit.

Kiss Gergely– Körmendi Gábor

Éjféltől öt forinttal emelte a motorbenzin és a gázolaj literenkénti árát a Mol Rt. Ennek következtében a 95-ös ólmozatlan benzin 252,5, a keverék 255,5, a 98-as ólmozatlan 261,5 forintba kerül. A gázolajért 237 forintot fizethetünk. Az olajtársaság a tartósan drága kőolaj- és a nemzetközi piaci árak emelkedésével indokolja mostani döntését.
A hazai autósok már megszokhatták, ha a világpiaci árak az égbe szöknek, akkor nálunk is többet kell fizetni az üzemanyagért. Januárban a 95-ös benzin még 228 forintba, a gázolaj pedig 211 forintba került. A kutaknál emelés előtt gyakori látvány, hogy nemcsak az autók tankjába, hanem különkannákba is töltenek a motormozgató naftából.
A határszéleken az árral egyenes arányban nő a benzinturisták száma. A hatályos rendelkezés szerint a személyautó hivatalos tankjában áthozott üzemanyag vámmentes. Ezért naponta több ezren ingáznak Romániába és Ukrajnába, csupán egy tankolásért. Sőt az ukrán oldalon egy rámpa segítségével oldalra döntik az autókat, így a tankba átlagosan 5-8 literrel több benzin kerülhet.

Az áremelés miatt nemcsak a háztartásokban kell meghúzni a nadrágszíjat, hanem a cégeknek is számolniuk kell a költségek növekedésével. A Malév Rt. idén már kétszer emelte viteldíjait az üzemanyag árának növekedése miatt. A légitársaság elemzői folyamatosan figyelik a világpiaci mozgásokat. Júniustól mostanáig összesen 7 euróval fizetünk többet jegyenként a repülésért. Az állami tulajdonban lévő Volán-társaságok tarifáit a gazdasági minisztériumban határozzák meg. Az emelés mértékéről még nincs döntés.

Az áremelés miatt kevesebbet ér a forint

Magyarországon a lakosság összfogyasztásának 4,5 százalékát teszi ki az üzemanyag-vásárlás. A mostani áremelés a szakértő szerint 0,3-0,4 százalékkal növeli az inflációt és ugyanennyivel rontja a forint reálértékét.

– A legnagyobb probléma az, hogy 600 millió dollárral nagyobb külkereskedelmi hiánnyal kell szembenéznie a gazdasági kormányzatnak. A drágább kőolajból ugyanis ugyanannyit kell importálnunk, mint az olcsóbból kellett volna – fogalmazott Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Rt. elnöke. Szerinte, ha Bush marad az USA elnöke, megmarad a feszültség az arab országok és az Egyesült Államok között. Ebben a helyzetben pedig nem remélhető gyors olajárcsökkenés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!